Opcini Brtonigla darovane parcele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada darovala je Opcini Brtonigla 44.760 cetvornih metara zemljišta na podrucju Nove Vasi za izgradnju poduzetnicke zone Štrpe, a u sklopu svog programa antirecesijskih mjera i poticanja poduzetništva.

Radi se oranicama, oznacenim kao k. c. br. 1163/2, površine 20.590 kvadrata, i k. c. br. 1163/13, površine 24.170 kvadrata. Vrijednost darovanih nekretnina iznosi 11,64 milijuna kuna, sukladno procjeni umaške ispostave Porezne uprave, piše u odluci Vlade, usvojenoj jednoglasno prošlog cetvrtka.

- Jako smo sretni i zahvalni Vladi za ovaj vrijedan dar, jer je ta zemlja vrlo važna za daljnji razvoj naše opcine. Vladi smo lani u ožujku poslali zahtjev da nam pokloni te nekretnine, a uvjet je bio donošenje urbanistickog plana te zone da bi nadležni državni ured mogao ovaj predmet staviti u proceduru. Plan smo donijeli pa je taj ured dva mjeseca kasnije predao naš zahtjev povjerenstvu i Vladi. Medutim, u meduvremenu je došlo do promjena na celu Vlade pa se cijeli postupak odužio. Zona je jako interesantna, dosad smo u opcinskoj upravi zaprimili sedam zahtjeva zainteresiranih poduzeca, rekao je nacelnik Doriano Labinjan.

Poduzetnicka zona Štrpe, namijenjena obrtništvu te malom i srednjem poduzetništvu, površine je cetiri hektara, a nalazi se na izlazu s Istarskog ipsilona na cvoru Nova Vas. Povoljna je zato što poslovne aktivnosti nikom nece smetati, poljoprivrednici nisu ošteceni jer se radi o neplodnom tlu, a sva potrebna infrastruktura vrlo je blizu.

Opcina se obvezuje darovane nekretnine privesti namjeni u roku tri godine od dana potpisivanja ugovora. Sredstva ostvarena prodajom tih parcela opcinska uprava uložit ce, po odluci Vlade, u gospodarski razvoj opcine. Za provedbu ove odluke zadužen je Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, a ugovor ce potpisati premijerka Jadranka Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter