Opcine moraju tražiti postavljanje znakova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako na državnoj prometnici koja na potezu iz Pule prema Rijeci prolazi kroz Marcanu i Barban nema nijednog prometnog znaka koji upozorava na opasnost od stoke ili divljaci na cesti, prema onom što su nam rekli nacelnici tih dviju opcina, zasad nema ni konkretne inicijative za njihovo postavljanje.

Nacelnik Opcine Barban Denis Kontošic tvrdi da je postavljanje tih znakova na državnoj cesti u ingerenciji Hrvatskih cesta, a voditelj pulske ispostave tog poduzeca Marinko Šetic isitce da o postavljanju signalizacije na prometnicama, pa i državnim, koje su na njihovom podrucju, moraju voditi racuna jedinice lokalne samouprave.

- Hrvatske ceste imaju svoje ophodnje i jako dobro znaju kakvo je stanje na državnim prometnicama. Moraju postavljati adekvatnu signalizaciju na državnoj prometnici, oni to financiraju i vjerojatno ce postaviti prometni znak koji upozorava na stoku na cesti, rekao je Kontošic. Dodaje da u Opcini nisu imali službenih prijava o životinjama na cesti, navodeci da je najteži slucaj bila nedavna prometna nesreca koju je uzrokovao konj koji je izašao na državnu prometnicu. Ponavlja da su za životinje odgovorni njihovi vlasnici s kojima je prije desetak dana sazvao sastanak u povodu nedavne tragedije.

- Imali smo sastanak sa svim vlasnicima konja u opcini Barban, njih tridesetak, te s predstavnicima konjickih klubova. Skrenuli smo im pažnju da preispitaju kako drže svoje konje danju i nocu da ne dode do još neke nesrece, a pozvat cemo i stocarsku inspekciju da vide drži li se stoka na propisan nacin, rekao je Kontošic.

Opcina je, navodi on, zadužena za prometnu signalizaciju nerazvrstanih cesta gdje nekad lutaju divlje životinje. U suradnji s lovackim društvima stoga organizira postavljanje znakova koji upozoravaju na opasnost od divljih i domacih životinja. Suraduju, dodaje, i s mjesnim odborima koji Opcinu redovito obavještavaju o stanju na terenu, a za županijske prometnice, što su, primjerice, dionice Barban - Žminj i Barban - Vodnjan, zadužena je Županijska uprava za ceste.

- Nerazvrstane ceste imaju prometne znakove i za domace životinje i za divljac na cesti. Ako je neko mjesto kriticno, i mještani nam mogu javiti pa cemo mi obavijestiti Hrvatske ceste ili Županijsku upravu za ceste. Mi za naše ceste imamo znakove i stavit cemo ih još, a Hrvatskim cestama poslat cemo dopis da postave znak na državnoj prometnici, zakljucuje Kontošic.

Marcana pak ima problema s lutajucim kravama kod Pinezici koje ulaze u tude vinograde, kaže opcinski nacelnik Marijan Kostešic. Usto, izmedu Barbana i Marcane ima mnogo divljih svinja koje na tom podrucju prelaze prometnice te su u suradnji s Lovackim društvom Kamenjarka na tom dijelu postavljene zaštitne ograde. U Krvavicima i Šaricima, gdje su nerazvrstane ceste, Opcina je inicirala postavljanje znakova, a s Hrvatskim cestama, koje su zadužene za postavljanje znakova na državnoj prometnici kroz Marcanu, Opcina nije kontaktirala, navodi on.

- Državnu cestu kroz Marcanu treba bolje oznaciti te cemo poslati Hrvatskim cestama dopis da to riješe u sklopu svoje nadležnosti, navodi Kostešic.

Šetic pak tvrdi da pojedina opcina treba javiti ako je prometni znak potreban na nekoj prometnici, a iz opcina Barban i Marcana, dodaje, dosad još nije dobio nikakve dopise s takvim zahtjevom. Pozvao se na Zakon o sigurnosti prometa na cestama u kojem se navodi da jedinice lokalne i podrucne samouprave, uz prethodnu suglasnost MUP-a, ureduju promet na svom podrucju odredujuci, medu ostalim, i nacin gonjenja i vodenja stoke. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter