Opcine i gradove bolje pripremiti za poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Klizište i propadanje terena postali su nocna mora mještana naselja Juradi na Buzeštini, gdje je devet clanova obitelji dviju napuknutih obiteljskih kuca smješteno na sigurno. Stalna pracenja pomicanja tla i geodetska snimanja ulijevaju tracak optimizma jer se pomicanje primirilo.

U Juradima, selu s 51 stanovnikom, stalno su na oprezu te su mjesto umrežili kanalima da bi svaku kap kiše maknuli od sela, no i dalje cemo pratiti stanje na terenu", receno je u srijedu na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije.

Raspravljajuci o mjerama zaštite i spašavanja u zimskim uvjetima, jednoglasno je odluceno da gradovi, opcine i pravne osobe trebaju nabaviti za svoje potrebe sredstva poput vreca za pijesak, pumpi, odredenu kolicinu pijeska.

Stožer ce takoder predložiti jedinicama lokalne samouprave da odrede gradevinsku mehanizaciju za izvanredne situacije i ugovore hladni pogon za takve potrebe.

Dogovoreno je da opcinska i gradska poduzeca izrade operativne planove za postupanje kod poplava, bujica i ostalih vremenskih neprilika te ih što prije dostave nadležnim stožerima zaštite i spašavanja.

Sve službe, od Županijske uprave za ceste, Istarskih cesta do MUP-a, Hitne medicinske pomoci i drugih, dobro su se pripremile za zimske uvjete, receno je na sjednici. Soli i drugog materijala za posipanje cesta imaju dovoljno, mehanizacija je ispravna, a dežurstva 24 sata dnevno pridonijet ce uspješnosti tih mjera.

Bez obzira na to, upucen je apel stanovništvu da obavezno koristi zimsku opremu kada su na snazi zimski uvjeti, što je, uostalom, i zakonska obaveza.


Podijeli: Facebook Twiter