Opcina Svetvincenat proslavila 19. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlc. Ljubomiru Bilicu posthumno je u subotu dodijeljena povelja pocasnog gradanina na svecanoj sjednici opcinskog vijeca Svetvincenta, a u ime Biliceve majke primio ju je savicentski svecenik Rikardo Lekaj.

Dodijeljena mu je za svekoliki doprinos u vjerskom djelovanju i ucvršcivanju veze izmedu vjerske zajednice i mladih. Povelja Opcine Svetvincenat dodijeljena je tamošnjem Bocarskom klubu i to za iznimna postignuca i ostvarene rezultate te promicanje opcine na podrucju sporta. Povelju je primio predsjednik BK-a Svetvincenat Alen Doblanovic.

Isti dan proslavljen je 19. rodendan opcine koji se slavi 22. lipnja, na Dan Svetog Ivana, a nacelnik Dalibor Macan pritom je istaknuo da je od 1993. naovamo opcina napredovala na gospodarskom, turistickom i infrastrukturnom planu.

- Sva naselja imaju asfaltirane prometnice, kucanstva su spojena na vodovodnu mrežu, struja se distribuira preko 20 kilovoltnih dalekovoda, 90 posto kucanstava ima pristup DSL mreži. Najznacajnije postignuce u prošloj godini je obnova dijela kaštela Morosini-Grimani što je u sklopu projekta REVITAS financirano s 85 posto iz EU fondova i s 15 posto iz proracuna Opcine.

Još nekolicina projekata je kandidirana proteklih mjeseci. Prije mjesec dana otvorene su i jaslice u Savicenti, a što se turizma tice, ove sezone je dosad povecan broj dolazaka i nocenja za 190 posto u odnosu na prošlu godinu. Jedna od najznacajnijih stvari je kvalitetan rad deset mjesnih odbora koji radnim akcijama doprinose ljepšim i uredenijim naseljima, rekao je, izmedu ostalog, Macan.

Da je u Savicenti vidljiv pomak dodao je predsjednik županijske skupštine Dino Kozlevac te naglasio da je opcina itekako opravdala svoje postojanje. Istaknuo je da nema više straha od ukidanja opcina te da se s nestrpljenjem ocekuje fiskalna decentralizacija. Svecanoj sjednici prisustvovali su vijecnici, nacelnici Barbana, Žminja i Tinjana, zamjenik župana Vedran Grubišic i predsjednik SABA Istre Tomislav Ravnic. (T. GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter