Općina Sveta Nedelja formirala turističku zajednicu

Vijeće Turističke zajednice Sveta Nedelja
Vijeće Turističke zajednice Sveta Nedelja

U vijećnici Općine Sveta Nedelja održana je osnivačka Skupština turističke zajednice istoimene općine. Četvrta je to turistička zajednica na Labinštini, a od bivših općina Labinštine, Pićan nema vlastitu turističku zajednicu. U uvodnoj riječi, načelnik Gianvlado Klarić, koji je ujedno i vodio sjednicu, podsjetio je da su aktivnosti u pravcu osnivanja turističke zajednice započele još u studenom 2015. godine, kada je Vijeće donijelo odluku o osnivanju. Uslijedio je zastoj te se pitanje ponovno aktualiziralo u listopadu ove godine, te je u konačnici koncem prosinca i formirana.

- Turizam na našoj općini tek se treba razviti u punom kapacitetu. Građani su uvidjeli važnost turizma čiji je direktni pozitivni doprinos na gospodarstvo, razvoj kulturne i gastronomske ponude kao i obogaćivanje društvenog života. Formiranjem Ureda osigurat ćemo dodatne uvjete za razvoj turizma, stvoriti prepoznatljivi lokalni identitet te valorizirati kulturnu i prirodnu baštinu. Akcent ćemo staviti na autohtonost s ponudom domaćih proizvoda, odnosno organske hrane te razvoj održive poljoprivrede. Srećom možemo ponuditi očuvanu prirodu, čisti zrak i domaću hranu. Imamo sve predispozicije za razvoj ruralnog, lovnog i sportskog turizma. Što se kulture tiče, svakako trebamo više promovirati Park skulptura na otvorenom i Bijelu cestu, poručio je načelnik.

Iznio je podatak da općina trenutno broji dvije stotine iznajmljivača, no, brojka se konstantno povećava. Evidentan je i trend izgradnje smještajnih jedinica, poznatih kuća za odmor.

- U 2015. godini na području naše općine zabilježeno je preko 66 tisuća noćenja. Ove godine, do kraja mjeseca rujna, ta je brojka prešla 78 tisuća. Proporcionalno povećanju broja noćenja trebamo osigurati i unaprjeđenje po pitanju ulaganja u infrastrukturu, ali i edukaciji građana o mogućnostima povlačenja bespovratnih sredstava, dodao je Klarić.

Što se financiranja tiče, poručio je da je zadovoljan, jer će prema izračunima Ured biti samoodrživ te će koristiti sredstva boravišne pristojbe i članarine.

- U početku smo mislili da će biti potrebno dio sredstava osigurati u općinskom proračunu, no, prema posljednjim izračunima to nije slučaj, zaključio je.

Dvanaest članova Skupštine odabrano je iz raznih gospodarskih grana, tako da trgovce predstavljaju 4 člana, iznajmljivače 5 članova, ugostitelje 2 člana te jedan iz branše vezane uz turizam, a to su Rinaldo Radičanin, Fides Verbanac Ivan Lizzul, Ljljana Mekiš, Ramiza Trumić, Valter Peršić, Zvjezdana Verbanac, Loris Lizzul, Ivka Franković, Lara Giambastiani-Zahtila, Marko Rastović, Josip Mohorović. U Vijeće Turističke zajednice Općine Sveta Nedjelja ušli su Fides Verbanac, Ivan Licul, Rinaldo Radičanin, Ljiljana Mekiš, Josip Mohorović, Zvjezdana Verbanac, Ramiza Trumić i Marko Rastović. Nadzorni odbor čine Feručo Baškera, Mauro Licul i Dolores Jenkel. Ljiljana Mekiš predstavljat će lokalnu turističku zajednicu u Skupštini TZ-a Istarske županije. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter