Općina Sv. Nedelja u minusu 2,57 milijuna kuna

Vijeće Sv. Nedelje posljednji put na okupu u ovom sazivu (M. R.)
Vijeće Sv. Nedelje posljednji put na okupu u ovom sazivu (M. R.)

Općina Sv. Nedelja završila je 2012. godinu s dva milijuna i 573 tisuće kuna manjka, stoji u godišnjem izvješću o ostvarenju proračuna, koje je Vijeće prihvatilo na posljednjoj sjednici u ovom sazivu.

Proračun je ostvaren s osam milijuna i 744 tisuće kuna, što je samo 53 posto od planiranog. Glavni čimbenici takvog podbačaja su vanjski: izostalo je 3,12 milijuna iz IPARD programa predviđenih za asfaltiranje cesta, Županija i država nisu pripomogle s očekivanih 900 tisuća kuna, nije ostvaren povrat državnog zemljišta od čije se prodaje računalo na 2,2 milijuna kuna, što je imalo najviše utjecaja na izostanak 1,3 milijuna kuna od poreza na imovinu. Prihodi od poreza i prihodi od pristojbi, koji čine više od 40 posto proračuna, ostvareni su s 80, odnosno 90 posto plana. Da je lanjska godina bila teža od 2011., svjedoči i činjenica da je od poreza uprihođeno 18, a od pristojbi 14 posto manje.

- Neka novinari zabilježe da je u 12 godina, koliko sam na vlasti, župan samo jednom posjetio općinu, naglasio je načelnik Srećko Mohorović (nositelj nezavisne liste) kao činjenicu koja potvrđuje da se Sv. Nedelja oslanja na svoje snage i resurse. S druge strane, istaknuo je, Općina je izuzetno socijalno osjetljiva: stipendira sve studente i učenike koji to zatraže, građane je oslobodila plaćanja komunalnog doprinosa, a gospodarstvu ga je, kao svoj doprinos prevladavanju recesije, smanjila od 40 do 50 posto. K tome ima i 1,3 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter