Općina Raša raspolaže s prevelikim brojem stanova

Općina će prodavati stanove u svom vlasništvu (A. ŠĆULAC)
Općina će prodavati stanove u svom vlasništvu (A. ŠĆULAC)

Šućuralija Bašić, raški vijećnik, na posljednjoj sjednici aktualizirao je pitanje povlaštenih najmoprimaca u općinskim stanovima te prokomentirao ofarbana prednja pročelja na zgradama koje okružuju raški trg. Smatra da je nužna revizija zaštićenih najmoprimaca kao i stanova u kojima borave.

- Nužno je da se obiđu stanovi, provjere uvjeti u kojima žive stanari te evidentira broj članova koji žive u pojedinom kućanstvu. Također, trebala bi im se dati mogućnost otkupa stanova po povlaštenim uvjetima. Smatram da općina upravlja prevelikim brojem stanova, prokomentirao je Bašić.

Ponuditi bilje uvjete korisnicima

Što se pak farbanja pročelja tiče, smatra da su radovi izvedeni nekvalitetno, stoga je tražio podatak tko je odobrio radove i po kojoj cijeni.

- Radovi su tek nedavno izvedeni, a na zgradi bivše Mona Lise već otpada fasada. Mišljenja sam da time sustavno i dubinski farbate stanovnike Raše, uputio je Bašić kritiku načelnici.

Što se stanova tiče, načelnica Glorija Paliska Bolterstein, složila se da općina raspolaže prevelikim brojem, te je upravo to bio razlog da Vijeće donese odluku o prodaji istih. Prodaja se vrši po procjeni vještaka, a socijalne prilike jesu kakve jesu, stoga nema neke veće potražne za kupnjom općinskih stanova.

- Implementacijom uvjeta iz Strategije upravljanja imovinom vidjet ćemo da li možemo ponuditi bilje uvjete korisnicima. I sada vodimo računa o najmoprimcima. U proračunu imamo osigurana sredstva za manje popravke, te nam se korisnici nerijetko javljaju za sanaciju manjih kvarova. Trenutno s odvjetnikom pokušavamo pronaći model koji će ići na ruku kupcima stana, a to je da im ponudimo otplatu na rate. Dosta je pravnih zavrzlama, primjerice postavlja se pitanje u kojem trenutku, odnosno nakon kolikog postotka otplate, bi se kupac mogao uknjižiti kao vlasnik stana. Još je dosta otvorenih pravnih pitanja, no vjerujem da će se iznaći najpovoljnije rješenje, kao za općinu, tako i za kupca, pojasnila je načelnica.

Zaštititi imovine od daljnjeg propadanja

- Što se fasada tiče, ne mislim da se farbaju stanovnici. Naprotiv, vodimo se odlukom ovog Vijeća o zaštiti imovine od daljnjeg propadanja. Odluku o boji također je donijelo Vijeće kada je definiralo Rašu kao mjesto od posebnog značaja, pojasnila je Paliska Bolterstein.

Odluku je o izvršenju radova, kako je kazala, donijela sama, a posljednji radovi iznosili su trideset tisuća kuna.

- Primijetili smo da se ljuštiti boja na dijelu zgrade i intervenirali smo. Riječ je o vodi koja se zadržava na jednom mjestu. Postavit će se metalna ploča koja će spriječiti nakupljanje. Zgrade se stare, imaju 80 godina i slabe točke se sve više vide, dodala je.

Bašić je dobacio da i stražnja kao i bočna strana zgrade također imaju 80 godina te da bi i njih trebalo obnoviti na što je načelnica odgovorila da se abeceda počne učiti od slova A te da se s vremenom dođe do Ž.

- Tako ćemo i mi, s vremenom, okolo naokolo, obnoviti pročelje čitave zgrade, zaključio je Bašić. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter