Općina Raša ima čak 97 stanova u svom vlasništvu

Panorama Raše (Arhiva)
Panorama Raše (Arhiva)

Nedavno je Državni ured za reviziju objavio popis jedinica lokalne samouprave koje raspolažu s najvećim brojem nekretnina. Na popisu Općina s najvećim brojem stanova prvo mjesto zauzima Đurđenovac koja raspolaže s 205 stanova. Druga u Hrvatskoj na tom popisu je Raša s 97 stanova, a slijedi Vojnić s 82 stana. Igor Radić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Raša nam je pojasnio kako su došli u posjed tako velikog broja stanova.

Ugovor o najmu na neodređeno vrijeme

- Podatak da se Općina Raša, prema izvješću Revizije o učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama, ističe kao Općina s drugim najvećim brojem stanova u svom vlasništvu, treba pripisati činjenici njene specifične gradnje. Naselje Raša, koje danas broji gotovo 2.000 stanovnika, izgrađeno je 1937. godine za potrebe rudnika, kao urbana cjelina sa stanovima za radnike ugljenokopa. Većina građana danas živi upravo u tim stanovima, a u naselju je vrlo malo izgrađenih obiteljskih kuća. Općina Raša je 1995. godine preuzela dio imovine od dotadašnje Općine Labin, među kojima su i ti stanovi, iznio nam je Radić.

Dodao nam je kako je u međuvremenu većina stanova prodana temeljem odredbi Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, odnosno da su sukladno tom zakonu nositelji stanarskog prava do 1996. mogli podnijeti zahtjev za kupnju stana.

- Razlozi zbog čega stanovi nisu prodani mogu biti osobne prilike, poput financijsko-socijalne i neiskazan interes ili pravne prirode poput neriješen status nositelja stanarskog prava. Korisnicima stanova koji nisu u zakonskom roku podnijeli zahtjev za kupnju stana i sklopili ugovor o prodaji stana na kojem postoji stanarsko pravo, upućen je javni poziv da pristupe sklapanju ugovora o najmu stanova te je s njima sklopljen takav ugovor na neodređeno vrijeme i sa zaštićenom najamninom, kaže radić.

Manji dio stanova izvan upotrebe

- U ostavljenom roku nisu se svi odazvali na sklapanje ugovora pa je s određeni brojem najmoprimca koji nisu postupili po upućenom pozivu sklopljen ugovor o najmu stana na rok od 15 godina i sa slobodno ugovorenom najamninom, pojasnio nam je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Raša.

Dodao je da se na temelju spomenutih ugovora koristi velika većina od 97 stanova koliko ih se spominje u izvješću revizije da su u vlasništvu Općine Raša. Zaključio je da je manji dio stanova izvan upotrebe jer je u njihovu obnovu potrebno uložiti znatna financijska sredstva, dok je jedan stan namijenjen prodaji.

Raša ima i najviše poslovnih prostora

U Istri, nakon Pule, najviše stanova u svom vlasništvu broji Grad Labin. Imaju ih čak 126. Slijede Umag, Rovinj i Vodnjan koji posjeduju od 82 do 79 stanova. Najmanje, od istarskih gradova, broje Buzet i Novigrad koji imaju 18, odnosno 26. Nakon Raše druga Općina s velikim brojem stanova je Kršan. Imaju ih 34. Slijedi Višnjan s 21 stanom te Tar-Vabriga i Fažana koji ih imaju 11, odnosno 10. Stanovima ne upravlja i raspolaže 216 hrvatskih Općina, među kojima je njih devet iz Istre: Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Ližnjan, Marčana, Medulin, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

Što se tiče broja poslovnih prostora, nakon Pule, slijede Rovinj (246), Poreč (203) i Labin (197). Najmanje poslovnih prostora od istarskih gradova imaju Buzet (46) i Buje (79). I kod poslovnih prostora se ponovno ističe Raša koja ih ima 75. Slijede Marčana (50) i Kršan (49). Najmanje poslovnih prostora broje Lanišće (1) i Karojba (3). Po površini zemljišta kojim raspolažu najviše se, u čitavoj Istri, ističe Grad Vodnjan. Državna revizija je navela je posjeduju 3,38 milijuna četvorna metra te da su to tih podataka došli na temelju stanja u registru nekretnina, evidencijama zemljišta ili vlasničkim listovima. Poreč ima 2,3 milijuna kvadrata, a nešto manje od dva milijuna imaju Pula i Pazin. Najmanje imaju Rovinj i Novigrad, 122, odnosno 471 tisuću kvadrata. Među Općinama s najviše zemljišta raspolaže Vrsar. Imaju čak 4,24 milijuna kvadrata. Slijede Bale s 2,6 milijuna, a oko milijun kvadrata imaju Fažana i Funtana. Čak četiri istarske Općine ne raspolažu podacima o površini zemljišta: Brtonigla, Ližnjan, Lanišće i Medulin. (P. GREGOROVIĆ)

Pula među prvih pet u Hrvatskoj

Ako se Općina Raša ističe po velikom broju stanova na nacionalnoj top ljestvici, od istarskih jedinica lokalne samouprave najviše stanova i poslovnih prostora ima Grad Pula. Sa 662 poslovna prostora četvrti su u Hrvatskoj iza Zagreba, Rijeke i Splita. Ta tri grada, i Osijek, jedini imaju više stanova od Pule koja ih broji 556. Na razini Općina, najveći broj poslovnih prostora imaju one na području Primorsko-goranske županije: Matulji, Lovran i Čavle. Raspolaganjem poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem lokalne jedinice su od 2012. do 2014. ostvarile 2,8 milijardi kuna prihoda.

 


Podijeli: Facebook Twiter