Opcina protiv konja ne može

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Možemo uciniti samo onoliko koliko je u ingerenciji Opcine i u zakonskim okvirima, a to je da obavijestimo nadležne inspekcije i uputimo apel vlasniku", rekao je nacelnik Denis Kontošic nakon što su prošlog tjedna mještani Manjadvorci preko tamošnjeg MO-a ukazali na problem s konjima s ranca Barba Tone koji im cine štetu na zemljištu i usjevima.

Oni su, podsjetimo, zatražili da se poštuje njihovo privatno vlasništvo te da se konji stave pod nadzor. Napomenuli su da zbog toga što životinje gotovo svakodnevno slobodno lutaju njivama, odnosno gaze pšenicu, vinograde i druge usjeve, trpe veliku štetu.

Kazali su da se vec niz godina pokušavaju dogovoriti s vlasnikom ranca Zoranom Uravicem da drži konje pod nadzorom, no da ti dogovori vrlo kratko traju te da ponovno sve krene po starom. Napomenuli su i da konji ugrožavaju sigurnost u prometu jer istrcavaju na cestu.

Vele i da Uravic zbog prolaska konja s parcele na parcelu ruši ograde i suhozid. U više su se navrata, tvrde, obratili policiji, a proveden je i inspekcijski nadzor, no kažu da sve ostaje na razini zapisnika. Uravic je te navode demantirao, no priznao je da mu konji znaju pobjeci.

- U više smo navrata razgovarali s Uravicem, stalno šaljemo apele, no kao Opcina nemamo mnogo drugih mogucnosti, ne možemo silom, kaže nam Kontošic. Dodaje da je Uravic podnio zahtjev za korištenjem opcinskog zemljišta, no Opcina ga nema.

- U tijeku je uknjižba države na nekadašnja društvena zemljišta, kasnije slijedi naš zahtjev za vlasništvom pa tek onda možemo raspolagati tim nekretninama. Zato zasad ne možemo ništa, kaže nam Kontošic. Istaknuo je da, ukoliko zaista ne postoji nikakva mogucnost dogovora, da je najbolje rješenje privatna tužba mještana kojom ce tražiti svoja prava i naknadu štete.


Podijeli: Facebook Twiter