Općina podigla spomenik bez građevinske dozvole

Sporni spomenik na ulazu u Funtanu
Sporni spomenik na ulazu u Funtanu

Na izvorima pitke vode na ulazu u Funtanu, Općina je izgradila zanimljivi kameni kompleks. Na prvi pogled može se zaključiti da se radi o nekoj vrsti spomenika satkan od popločenih staza, zidova, kula, kanala i bazena. Neka vrst homaža funtanjanskoj starini i običajima koji su duboko povezani s izvorom pitke vode.

Građevinski inspektor naložio rušenje

Cijeli je arhitektonski sustav koštao maloj općini oko 500.000 kuna. No, početkom ovoga ljeta, usred svih građevinskih radova, na gradilištu se pojavio građevinski inspektor resornog ministarstva i stopirao radove. Razlog je jednostavan: gradnja je počela bez da je prethodno ishođenja prijeko potrebna građevinska dozvola bez koje dakako nije moguć niti jedan veći građevinski zahvat u prostoru.

No, načelnik Općine Funtana Mladen Grgeta objašnjava da su se odlučili na radove nakon što im je iz ureda za urbanizam rečeno da se radi o zahvatu u prostoru koji ne iziskuje građevinsku dozvolu. Građevinski inspektor je bio drugačijeg mišljenja, to obrazložio i nedavno naredio, silom zakona da se objekt mora rušiti i cijeli prostor vratiti u prvobitno stanje.

- Inspektor je u pravu, prihvatili smo stručnu argumentaciju iako nas je cijela situacija zatekla s obzirom da smo prije radova zatražili i dobili pozitivno mišljenje ureda za urbanizam, kaže načelnik Mladen Grgeta.

Po njegovim riječima rušenje djela kompleksa, koji je izgrađen protivno zakonu, obavit će se najkasnije do kraja ove godine. Načelnik Grgeta navodi da će se tada nastaviti radovi ne bi li se cijeli ovaj sustav oblikovao po novim pravilima.

Dodatno opteretiti općinski proračun

To će dakako dodatno opteretiti općinski proračun, ali načelnik Grgeta tvrdi da će svi nastali troškovi od prijašnjih i od budućih radova u konačnici biti tek nešto viši od već uloženog novca.

Pitanje rušenja objekta na izvorima pitke vode u Funtanu i preuređenja po novim pravilima bila je tema nedavno održane sjednice općinskog vijeća Funtane. Vijećnici oporbe iz nezavisne liste Eugena Fabrisa tvrde da je izdatak neprimjeren stanju općinskog proračuna, da se novac mogao uložiti u neke druge poslove uređenja naselja. Oporbenjaci su mišljenja da se u konačnici radi o prevelikoj svoti novca za ono što je izgrađeno i što će se na kraju morati ispraviti uz nove troškove. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter