Općina Pićan planira 33 posto veći proračun

Vijeće Pićna postrožilo uvjete izdavanja dozvole za gradnju
Vijeće Pićna postrožilo uvjete izdavanja dozvole za gradnju

Prijedlog proračuna općine Pićan za iduću godinu iznosi 19,2 milijuna kuna, što čini 33 posto više od sadašnjeg, a utemeljen je na planskim veličinama proračunskih prihoda i primitaka, kao i rashoda i izdataka te izmjena i dopuna ovogodišnjeg. Ustanovljeno je to, nakon prvog čitanja na održanoj redovnoj sjednici općinskog vijeća Pićan.

Najveći prihodi planiraju se od poreza, uključuju porez i prirez na dohodak, porez na imovinu od kuća za odmor i druge nekretnine, porez na tvrtke i potrošnju. Od administrativnih pristojbi i pristojbi po drugim posebnim propisima planira se ostvariti 14, 6 milijuna kuna. To uključuje vodni doprinos, namjenska sredstva za sanaciju deponije Cere, naknadu za razvoj vodoopskrbe, komunalni doprinos, i 14 milijuna  komunalne naknade obavezu Rockwoola  za 2016, i neplaćenu razliku za dvije prethodne godine.

Rashodi se povećavaju za 384 tisuće kuna, a najveći su troškovi jedinstvenog upravnog odjela 1,7 milijuna kuna, rashod za administraciju, rad uprave, predstavničkih i izvršnih tijela, te za nabavku službenog automobila.

Za rad udruga novac se više neće dodjeljivati izravno iz proračuna, već je općina u obavezi raspisati javni natječaj, na koji će se udruge javiti i temeljem opravdanosti njihova programa dodijelit će im se proračunska sredstva.

- Slijedeća sjednica Vijeća održat će se 21. prosinca i do tada se mogu podnositi amandmani na pojedine proračunske stavke,  poručio je vijećnicima predsjednik Silvan Juran i preporučio da  se amandmane dostavi najmanje dva dana ranije.

Na vijeću je izglasana odluka o dopuni Prostornog plana uređenja općine Pićan, čime su postroženi uvjeti izdavanja dozvola za gradnju. Za područja koja su u postojećim planovima označena kao neizgrađeni dijelovi građevinskih područja, naselja ili  područja izdvojena za druge namjene, potrebno je izraditi Urbanistički plan uređenja, da bi se za njih moglo izdavati dozvole za gradnju. To znači izradu još jednog plana nižeg reda da bi se za sva ta područja mogle izdavati dozvole, odnosno da se ne bi kočila gradnja. (Katarina Š. PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter