Opcina od tisucu stanovnika nece imati ovlasti kao Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linic, upitan o smanjenju prihoda jedinicama lokalne samouprave zbog promjena u poreznom sustavu, odgovorio je da Zakon o lokalnoj samoupravi nije kvalitetan i da medu jedinicama lokalne samouprave postoje ogromne razlike jer neke imaju fiskalni kapacitet, a neke nemaju.

- Pri podjeli poslova po jedinicama lokalne samouprave treba se voditi racuna o fiskalnoj mogucnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave i da je pred nama ocito i postupak decentralizacije, što znaci prijenos odredenih poslova i novi zakon o financiranju lokalne samouprave, rekao je u srijedu Linic novinarima uoci pocetka sjednice zajednicke skupštine Udruge gradova i Udruge opcina.

- To su reforme Vlade za 2012. i o tome cemo ozbiljno porazgovarati, najavio je Linic.

Upitan koje bi po njemu bilo najbolje rješenje za jednice lokalne samouprave koje nemaju fiskalni kapacitet, Linic je odgovorio da je evidentno da im ne treba prenositi ovlasti i poslove jer ih nisu u stanju obavljati.

- To je posao viših regionalnih razina i one trebaju obavljati poslove za te jedinice, a njihovo ce djelovanje biti ograniceno samo na one poslove za koje mogu ubirati neposredne poreze i time financirati potrebe.

Razina jedinica lokalne samouprave bit ce vrlo razlicita, a ne kao dosad da je jedinica od 1.000 stanovnika mogla imati iste ovlasti kao grad Zagreb, ocito je da to trebamo promijeniti. Ne razmišljamo o ukidanju, ali je ocito da ce biti razlika u djelovanja jedinica lokalne samouprave, rekao je Linic.


Podijeli: Facebook Twiter