Općina nemoćna, a investitori gube strpljenje

Maškare u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Maškare u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nepredviđeno dugo traje procedura oko utvrđivanja izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Grožnjan. Još su tijekom ljeta prošle godine utvrđene potrebne promjene i dopune tog planskog dokumenta, obavljene su dvije rasprave, a uočene pogreške i prijedlozi uvršteni u dijelove Prostornog plana. Nakon usklađivanja s aktualnim županijskim planskim dokumentima, održana je još jedna javna rasprava proljetos, pa se opet išlo na dopune, ali ni do danas Općina nije dobila konačan tekst dokumenta koji željno očekuje.

Izmjene na temelju mnogih zahtjeva

- Ne znamo što se događa. Tvrtka Geoprojekt iz Opatije, koja od početka radi na izradi tog plana, kao ovlašteni izrađivač, treba izraditi konačan tekst tog važnog dokumenta. Sve smo dostavili što je bilo potrebno, ne znamo što se čeka, jer i konačan tekst mora ići na usklađivanje u Zavod za prostorno planiranje pa tek onda će biti upućen Općinskom vijeću na usvajanje, kaže vidno nezadovoljan načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz.

Izmjene i dopune plana uređenja područja općine nastale su na temelju mnogih zahtjeva, a ugrađene su i odredbe novijih propisa kojima se u konačnici osigurava brži put do građevinske dozvole. Uz to, područje na kojemu je dozvoljena gradnja je preuređeno u smislu promjene lokacija, negdje je zona proširena, a na drugim mjestima za toliko smanjena, jer se ukupna površina građevinskog područja nije mogla mijenjati. U najvećoj mjeri udovoljeno je zahtjevima građana, a sva neuređena građevinska zemljišta sada će biti u zoni uređenih.Uz to, za područje gdje je dozvoljena gradnja, ako je veličine do dva hektara, neće biti potrebno raditi dodatni urbanistički plan uređenja. Minimalna građevinska čestica je 350 četvornih metara što je dovoljno za gradnju objekata za stanovanje.

Utvrđene zone za turističku namjenu

Utvrđene su i zone za turističku namjenu (za sada na području Svetog Ivana i Radanića), a ima još interesa. Ima i drugih novosti koje će investitorima olakšati gradnju, a građanima riješiti neke ranije poteškoće.

- Ovim ćemo izmjenama i dopunama riješiti mnogo toga što je građanima ranijih godina zadavalo probleme, ali dokument još nije gotov. Imamo nekoliko investitora koji su zainteresirani za gradnju turističkih sadržaja i čekaju usvajanje tog dokumenta bez kojeg ne mogu dobiti dozvole i početi gradnju. I oni gube strpljenje, jer znamo što im znači samo jedna izgubljena sezona. Gubimo svi, a nemoćni smo. Zovemo i čekamo da izrađivač plana dostavi konačan materijal, da nastavimo i napokon donesemo taj važan planski dokument, dodaje Stocovaz. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter