Općina mora u ovršnu naplatu za svaku lipu duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mještani Fažane, bez obzira koliko mizerni iznos dugovali Općini, suočit će se s ovrhama i blokadama računa. Do sada je vodstvo Općine, odnosno načelnica Ada Damjanac, zauzimala stav da se mještani koji Općini duguju do 3.000 kune za, primjerice, komunalnu naknadu, "ganjaju" samo opomenama, ne i prisilnom naplatom. No, od sada tog neće biti pošteđen nitko!

Rezultat je to financijske revizije za Općinu Fažanu u 2013. godini, u kojoj je jedna od zamjerki državnih revizora da Općina nije u dovoljnoj mjeri inzistirala na prisilnoj naplati, zbog čega je i izdalo uvjetno mišljenje. Konkretno, sporno je 1,2 milijuna kuna potraživanja za koje su dužnicima slane samo opomene, a opomena za naplatu, stoji u izvješću revizije, "nije prisilna radnja za naplatu i za neporezna dugovanja ne prekida zastaru".

- Očito ćemo morati građanima slati ovrhe i za jednu lipu dugovanja, pa će plaćati i ovršne troškove, konstatirala je načelnica Damjanac na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća. Odluku o tome da se ne ide na blokade računa do 3.000 kuna duga vodila se, rekla je, time što bi se ovrhama naštetilo građanima u teškoj ekonomskoj situaciji i dodatno ih se opteretilo troškovima postupka. Prema izvješću revizije, Općini se dugovalo za općinske poreze, zakup nekretnina, komunalni doprinos i naknadu, naknadu za korištenje javnih površina i naknadu za prodaju stanova sa stanarskim pravom.

Potraživanja Općine su koncem 2013. iznosila gotovo šest milijuna kuna, od čega je nešto više od tri milijuna kuna dospjelih. Tijekom iste godine Fažana je pokretala ovrhe za potraživanja u iznosu od 1,25 milijuna kuna, dok je naplatu 1,22 milijuna kuna nastojala utjerati samo opomenama. Uz to, revizija zamjera i da u 2013. nije utvrđen opseg poslova u Programu održavanja komunalne infrastrukture, te da za pravnu osobu, koja je održavala plaže, nije proveden javni natječaj. Damjanac je pred Vijećem navela da je riječ o slučaju kada nisu bili u mogućnosti postaviti natječaj na Internet.

Ivan Geršić (IDS) istaknuo je da se primjedbe revizora ponavljaju iz revizije u reviziju te je inzistirao na tome da se greške isprave da bi Općina dobila pozitivno mišljenje. Damjanac je na to odgovorila da uvjetno mišljenje Općina dobiva svake dvije godine još od 2003., kada je obavljena prva revizija za netom osnovanu Općinu, te da ne zna je li itko ikada u okruženju dobio pozitivno mišljenje. Izvješće je Općina, kaže primila na znanje, a revizorima će uputiti vlastite primjedbe na njihovo rješenje. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter