Općina Medulin želi postati grad

Medulin (N. LAZAREVIĆ)
Medulin (N. LAZAREVIĆ)

Vijećnici Općine Medulin na idućoj će sjednici, zakazanoj za petak, odlučivati o imenovanju radne skupine koja bi trebala izraditi studiju opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa ove općine u status grada. U Općini se pritom pozivaju na članak 19. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te članak 28. Statuta Općine Medulin (Službene novine Medulina 2/2013). U članku 19. Zakona o lokalnoj samoupravi navodi se da općine i gradovi u svom samoupravnom djelokrugu obavljaju poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima i to osobito poslove koji se odnose na uređenje naselja i stanovanje, prostorno i urbanističko planiranje, komunalno gospodarstvo, brigu o djeci, socijalnu skrb te primarnu zdravstvenu zaštitu.

Prerasli sami sebe

Odnosi se to i na odgoj i osnovno obrazovanje, kulturu, tjelesnu kulturu i sport, zaštitu potrošača, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša, protupožarnu i civilnu zaštitu, promet na svom području te ostale poslove sukladno posebnim zakonima.

U obrazloženju prijedloga odluke stoji da je Općina Medulin, s obzirom na svoj značaj u gospodarskom, financijskom, turističkom, kulturno-javnom i drugom smislu, prerasla status općine. Stoga se predlaže da se u nadležnom ministarstvu pokrene postupak za stjecanje statusa grada. Da bi se opravdao zahtjev za stjecanje tog statusa, potrebno je izraditi studiju opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa, pa je predloženo imenovanje radne skupine koja bi izradila tu studiju.

Općina Medulin je odrasla i mora krenuti iz osnovne u srednju školu, bio je simboličan načelnik Goran Buić.

- Medulin je, prvenstveno u gospodarskom smislu, prerastao općinske okvire: godišnje ostvarujemo više od 2,4 milijuna noćenja. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, općine s više od 10.000 stanovnika mogu postati gradovi, no broj stanovnika nije isključivi uvjet, postoje i gospodarski razlozi za dobivanje statusa. Na našem je području 6.800 stanovnika, više nego što ih imaju neki istarski gradovi: Vodnjan, Buzet, Buje i Novigrad. Ne želim time reći da smo bolji od njih, niti da su oni lošiji. No, činjenice govore da smo narasli i da zaslužujemo postati grad. Uz Pulu smo postali značajan partner koji razvija turizam i gradi infrastrukturu u južnoj Istri, ali i po broju stanovnika. Mislim da naša općina zaslužuje takav status, izjavio je Buić. Činjenica da je prijedlog ovogodišnjeg proračuna teži od stotinu milijuna kuna, dodaje, pokazuje da je Medulin "više grad nego općina".

Dobili bi na težini

Na pitanje što bi Medulin dobio priznavanjem tog statusa, navodi da odluke koje se donose na razini gradova imaju veću težinu.

- Općine su uvijek nekako po strani. Imali bismo mogućnost izdavanja građevinskih dozvola, što sada nemamo. Bit će nam omogućeno da postanemo osnivač OŠ dr. Mate Demarina, što sada nije slučaj jer je osnivač Županija. Općenito smatram da gradovi imaju snažniji utjecaj u svom političkom okruženju nego općine, tako da je to bitno za našu zajednicu koja je svojim radom dosegnula nivo razvoja, rekao je Buić. "Mi se doista trudimo i kandidirati za europska sredstva: izrađujemo projekte koji bi trebali donijeti ulaganja u kulturu i infrastrukturu te općenito povećati kvalitetu života. Pritom ne govorimo o proširenju granica", dodaje načelnik.

Za izradu studije opravdanosti bit će potrebno oko mjesec dana, objašnjava, nakon čega slijedi odluka Ministarstva uprave. Koliko se taj zahtjev uklapa u najave nove vlasti o reformi lokalne, odnosno regionalne samouprave? Buić odgovara da bi čak i u preustroju, koji podrazumijeva smanjenje broja JLS-a, Medulin trebao ostati općina. Pa ako smo uspjeli ostati općina, 'ajmo postati grad, veli Buić te dodaje:"Ne bojimo se reforme, mi smo jedina općina koja će opstati u Istri". (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter