Općina Medulin u novu godinu s proračunom od gotovo 117 milijuna kuna

(Arhiva)
(Arhiva)

Općina Medulin namjerava slijedeće godina utrošiti gotovo 117,3 milijuna kuna na projekte i poslovanje dok istovremeno planira uprihoditi 112,5 milijuna kuna. Razliku između planiranih rashoda i prihoda planira se pokriti kreditnim zaduživanjem i preostalim raspoloživim sredstvima iz prethodnih godina. Ovako veliki proračun izglasan je s devet vijećničkih glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim. 

Općina "zaradila" 73 milijuna kuna

Nezavisni vijećnik Davor Zoričić nazvao je proračun "divom na staklenim nogama" istaknuvši da se njegov dobar dio oslanja na prodaju općinskih zemljišta, koja već godinama ne ide prema planovima, na sredstva iz EU fondova s kojima je također komplicirana i neizvjesna situacija, te na kreditna zaduženja. Dodao je kako smatra da je iznos proračuna realniji kada se te stavke maknu, kako to obično biva u drugoj polovici godine kada općine donose rebalans proračuna za tekuću godinu. Općina

Medulin je to učinila tek sada, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici vijeća održanoj u četvrtak, na kojoj je, između ostalog, usvojen rebalans proračuna za 2016. u kojem su planirani prihodi smanjeni za 30,8 milijuna kuna, a rashodi za čak 36 milijuna kuna. Tako je Općina Medulin praktički ove godine "zaradila" 73 milijuna kuna umjesto planiranih 103,9 milijuna, a "potrošila" je 75,4 umjesto planiranih 111,5 milijuna kuna. Primjerice, prošle je godine bilo planirano da će iz EU fondova i državnog proračuna Općina uspjeti dobiti oko 25,7 milijuna kuna, a dobila je samo 1,5 milijuna kuna, bez ijedne kune iz Europske Unije. Prihodi od prodaje nefinancijske imovine također su podbacili, pa je umjesto planiranih 11,9 milijuna kuna na koncu u općinsku blagajnu "leglo" samo 6,3 milijuna kuna. No, s druge strane, prihodi od poreza su bili gotovo dva milijuna kuna veći od planiranog. 

Jedna od stavki proračuna za 2017. godinu, rashodi za zaposlene, pobudila je interes oporbenih vijećnika koje je zanimalo hoće li biti dodatnih zapošljavanja u Općini ili ne, budući da se u tu svrhu planira utrošiti milijun kuna više u odnosu na lani. Načelnik Buić odgovorio je da ne bi trebalo biti novih zapošljavanja niti se povećavaju plaće, već se praktički vraćaju na razinu od prije pet godina budući da su u međuvremenu bile nešto smanjene. 

Kapitalni projekti u narednoj godini

Vijećnik Zoričić istaknuo je da smatra da nije vrijeme niti za povećanje plaća općinskim zaposlenicima niti nova zapošljavanja ili neke nove kapitalne projekte, već za ulaganje u razvoj gospodarstva, jer je to, smatra, jedini način za opstanak u još uvijek kriznim vremenima. Međutim, općinska vlast optimistično planira barem započinjanje određenih kapitalnih projekata u slijedećoj godini, poput primjerice izgradnje doma DVD-a, izgradnje i opremanja zgrade mjesnog odbora u Pješčanoj Uvali, vrtića u Pomeru, društvenog doma u Banjolama, ili proširenja škole u Medulinu. Vidjevši to, pojedini su vijećnici istaknuli kako bi valjalo poduzeti konkretne mjere da se na području općine konačno otvori i toliko neophodan starački dom. Osim proračuna za 2017. i rebalansa proračuna za 2016., medulinski su vijećnici prekjučer većinom glasova izglasali i ostalih 17 točaka dnevnog reda koje je valjalo zaključiti do kraja ove godine. (Patricija SOFTIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter