Općina Medulin s 2,7 milijuna noćenja četvrta je u državi

Nadam se da nam se u ovoj sezoni više neće ponoviti da primimo četiri gola na jednoj utakmici, Ante Batarelo (D. MEMEDOVIĆ)
Nadam se da nam se u ovoj sezoni više neće ponoviti da primimo četiri gola na jednoj utakmici, Ante Batarelo (D. MEMEDOVIĆ)

Hrvatska je s koncem listopada dosegnula okruglih sto milijuna noćenja, što je rekordan, dosad nezabilježen rezultat, a izvrsne rezultate bilježi i istarski turizam s 27 milijuna noćenja, objavilo je ovih dana Ministarstvo turizma. Istodobno su se među top-5 turističkih destinacija našle čak četiri istarske: nakon Dubrovnika, Rovinja i Poreča, Medulin je zauzeo četvrto mjesto s ukupno 2.763.000 noćenja ostvarenih u prvih deset mjeseci ove godine, a odmah nakon njega smjestio se Umag. Aldo Dobrovac, direktor Turističke zajednice Općine Medulin ovaj značajan rezultat komentirao je prije svega činjenicom da je na području ove općine više od 34 tisuće mjesta u hotelima, kampovima i apartmanima, što nemaju ni puno veći gradovi. 

Renovira se Kažela i naselje Ai Pini 

- U općini također vlada pozitivna klima prema ulagačima koji, u pravilu, imaju veliku podršku lokalne vlasti. Osim toga, medulinska rivijera ima velikih prostornih mogućnosti za daljnji razvoj tako da bi se uskoro trebale realizirati nove investicije (primjerice, kamp Kažela i apartmansko naselje Ai Pini) koje će povećati ukupni turistički promet i, nadamo se, još bolje pozicionirati medulinsku rivijeru na postojećoj skali, objašnjava Dobrovac.

U deset mjeseci ove godine u medulinskoj je općini ostvareno 2,5 posto više noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, što je u apsolutnoj brojci 70 tisuća više.  

- Ovim rezultatom nismo zadovoljni zato što su predsezonske brojke ukazivale na rekordnu godinu. Naime, tada smo (do sredine srpnja), ostvarili oko 170.000 noćenja viška koja su se, kako vidimo, jednostavno istopila u posezoni. Tad smo se vidjeli i u novom milijunskom razredu, a onda se u rujnu dogodio "potop" koji je doslovno ispraznio kampove, kaže Dobrovac.

Prema podacima E-visitora, lani je na medulinskoj rivijeri ostvareno 2.718.000 noćenja.

- Kako je bilo krenulo, svi smo se nadali da ćemo ove godine prijeći magičnu brojku od tri milijuna. Međutim, kako stvari sada stoje, s obzirom da su zatvoreni svi veći objekti i da se neće više otvarati u ovoj godini, čak ni u povodu njenog ispraćaja, očekujemo da se trenutna brojka od 2,7 milijuna noćenja neće bitno izmijeniti, siguran je Dobrovac. 

Noćenja rasla do polovice srpnja 

Noćenja su rasla do polovice srpnja, što znači da nije riječ o bitnoj promjeni broja smještajnih jedinica. Tome u prilog govori i činjenica da je u špici (kad su inače popunjena sva mjesta) bilo najviše 34.000 prijavljenih gostiju, što već nekoliko godina predstavlja maksimum.

- Naša je procjena da se to povećanje dogodilo prije svega zbog izrazito visokih srpanjskih i lipanjskih temperatura, kao i stabilnog vremena u tom periodu. Osim toga, moguće je da se okretanje većeg broja turista prema Hrvatskoj kao destinaciji dogodilo i zbog nestabilne političke situacije u nama konkurentnim mediteranskim zemljama, poput Turske i Egipta. Najveći broj posjetitelja stiže zbog mora u ljetnom periodu kada se najviše koriste godišnji odmori. Sunca, naime, u to vrijeme ima dovoljno i u zemljama odakle stižu turisti. Manji broj njih dolazi zbog posebne, sportske ponude, kao i povezanih manifestacija koje organiziramo, poput nogometnog turnira Arena Cup, atletske utrke Road Race Medulin Riviera, biciklističkih utrka Kamenjak Rocky Trial i Granfodno Nevio Valčić. Nisu to velike brojke, ali dovoljne da zimi drže aktivnim više od tisuću ležaja, navodi Dobrovac. 

Bike staze od Medulina do Premanture 

Medulinska općina poznata je i kao omiljena bike destinacija među brojnim turistima koji stižu s bliskih i važnih emitivnih tržišta. Općina i Turistička zajednica planiraju uređenjem i izgradnjom novih bike staza te organiziranjem različitih manifestacija čim više produljiti pred i posezonu kako bi privukle upravo ovakav tip gostiju. Među njima je i puno relativno mladih, zdravih i dobrostojećih umirovljenika s puno slobodnog vremena koji predstavljaju zanimljivu tržišnu nišu. Općina je u svom srednje i dugoročnom planiranju razvoja cikloturizma predvidjela dva projekta koja već imaju završenu idejnu fazu i za koja su ishodovane lokacijske dozvole: biciklističke staze Medulin - Pomer i Kamik - Premantura. Početak radova najviše ovisi o brzini rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na terenu koji su, gotovo uvijek, vrlo komplicirani.

- Međutim, smatram da bi se na nivou Županije trebao izraditi zajednički projekt, poput onog koji već odavno funkcionira u talijanskoj regiji Trentino - Alto Adige, a koji smo imali priliku posjetiti u organizaciji HTZ-a, koji će omogućiti svim poklonicima cikloturizma da se slobodno kreću izvan glavnih prometnica gdje, trenutno, svu političku podršku i resurse drže automobilisti, smatra Aldo Dobrovac. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter