Opcina Medulin nezakonito skenira prste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikupljanja podataka o pocetku i završetku radnog dana državnih službenika biometrijskom metodom - skeniranjem kažiprsta, koje se provodi u nekim državnim i lokalnim tijelima, protivno je Zakonu o radu, utvrdilo je u utorak Ministarstvo gospodarstva.

Skeniranje se kao nacin kontrole prisutnosti na radnom mjestu može uvesti samo ako je pravilnikom o radu odredeno "koji ce se podaci u tu svrhu prikupljati", objašnjavaju u Popijacevu ministarstvu. Skeniranje se provodi trenutacno u Poreznoj upravi, na Trgovackom sudu u Zagrebu te u Opcini Medulin.

MINGORP-ovo ocitovanje stiglo je kao odgovor na nedavni zahtjev Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN), u kojem je upozoreno na vjerojatnu protuzakonitost metode skeniranja te na problematicnost odluka državnih institucija koje su, bez konzultacija o zakonskim odredbama, potrošile golem novac za kupnju skenera prstiju.

Skeniranje bi nakon najnovije MINGORP-ove odluke trebalo biti odmah obustavljeno, što znaci da ce skupi skeneri postati suvišni.


Podijeli: Facebook Twiter