Općina Medulin među top-pet hrvatskih destinacija

Goran Buić i Anton Kliman (N. LAZAREVIĆ)
Goran Buić i Anton Kliman (N. LAZAREVIĆ)

Ministar turizma Anton Kliman nastavio je ovosezonski trend političara koji održavaju konferencije za novinare po vedrim nebom, pa je tako u utorak ispred medulinskog Malina, gdje mu se pridružio načelnik Goran Buić, predstavio ovogodišnje turističke rezultate. Kazao da je od početka godine do 5. rujna u Hrvatskoj ostvareno rekordnih 76 milijuna noćenja, osam milijuna više nego lani, dok se do konca godine očekuje 80 milijuna. Pritom je samo u Istarskoj županiji ostvareno 21,6 milijuna noćenja.

- Ovo je rekordna godina kada je riječ i o noćenjima i o dolascima. Već sad smo premašili lanjske rezultate. Medulin je sezonu odradio vrhunski te ostvario rezultat koji je razlog za čestitanje. Prema tim rezultatima, Medulin je najjača općina u Hrvatskoj te četvrta destinacija u Hrvatskoj, poslije Rovinja, Dubrovnika i Poreča. S 2,3 milijuna ostvarenih noćenja u ovoj godini Općina Medulin svrstala se među top-pet hrvatskih destinacija i zaslužuje status grada, rekao je ministar. Načelnik Buić dodao je da općina bilježi rast noćenja od 2,87 posto. Dolazaka je pak bilo 337.743, što je također rast od 3,59 posto.

Kliman je izjavio da je vrlo zadovoljan sezonom s obzirom da su se ostvarile sve najave s početka godine.

- Značajno ćemo premašiti osam milijardi eura ukupnog prihoda. To će zasigurno "dati sigurnost" hrvatskom proračunu za ostvarenje svih zadaća sadašnje i buduće Vlade. Treba reći da se kao država prema turizmu počinjemo ponašati puno odgovornije nego kao što je bilo do sada. Treba bolje strukturirati Ministarstvo turizma koje, iako malo, upravlja resursom koji ostvaruje 20 posto BDP-a. Međutim, ima još puno stvari koje se moraju posložiti u Ministarstvu turizma, zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravstva, nautički turizam u Ministarstvu prometa, ruralni turizam u Ministarstvu poljoprivrede. Znamo da se ne razvijaju onako kako bi se trebali razvijati, a to je pitanje strateškog opredjeljenja RH, rekao je ministar. Dodao je da su smještajni kapaciteti stigli "skoro do maksimuma" 

- U špici sezone u Hrvatskoj je ostvaren oko 1,1 milijun noćenja, dok je kapacitet u ležajevima oko 1,3 milijuna noćenja. Ovdje uzimamo u obzir velik rast u privatnom smještaju, pogotovo nakon legalizacije. No, mislim da je došlo do ruba i zato trebamo razvijati one turističke proizvode koji mogu produljiti sezonu, kazao je Kliman te podsjetio da Istra ostvaruje trećinu hrvatskih noćenja.

- Istra "ide" na kvalitetu ponude i mislim da je to dobar put. Neki dan je otvoren hotel Amarin u Rovinju, grupa Maistra gradi hotel Park, u Valamaru se najavljuju nove investicije, u Rapcu je nekoliko privatnih projekata i to će sigurno pridonijeti povećanju kapaciteta.

Ministar se osvrnuo i na problem turističkog zemljišta "koji nije riješen već 15 godina".

- To je zemljište velik potencijal za razvoj investicija u Istri. Izradili smo prijedlog zakona koji će biti pušten u saborsku proceduru prvom prilikom kad se steknu zakonski uvjeti. Mislim da smo napravili dobar posao, izašli smo iz pitanja suvlasničke zajednice, išli smo prema koncesijskim ugovorima i to će biti najbolje što se može dogoditi za razvoj kamping turizma. Omogućit ćemo investicijski ciklus i opet postati konkurentni na europskom tržištu. Naša konkurencija gradi aquaparkove u kampovima, a mi radi jednog puteljka ili male parcele ne možemo ugraditi grijanje u sanitarne čvorove. Želimo to promijeniti, imamo suglasnost struke i jedinica lokalne samouprave i jedino još trebamo dobiti suglasnost političara kada se zakon bude izglasavao, rekao je Kliman.

Buić je podsjetio da je Općina Medulin mala općina koja stoji uz bok turističkih velikana.

- Očekujemo da ćemo premašiti lanjsku brojku od 2,5 milijuna ostvarenih noćenja. Ponosan sam što je Medulin svrstan na turističku kartu Hrvatske, ali i Mediterana. S obzirom na planove koje imamo vezane uz razvoj sportskog turizma, mislim da ćemo ubrzo i preteći neke od naših konkurenata koji su nam trenutno uzori. Uz pomoć Ministarstva turizma obnovili smo vjetrenjaču, a kada se ostvare projekti Medulin Active i Zabavni centar Campanož, naša općina imat će ne turističku sezonu, nego turističku godinu. Ove godine je vrlo dobro poslovao hotelski smještaj, puno je novootvorenih kuća za odmor, jak je segment  privatni smještaj. Tu su i autokampovi koji bi, nakon rješavanja problematike turističkog zemljišta, trebali ostvariti velik pomak kada je riječ o broju noćenja, kvaliteti gostiju, ali i ponudi u kampovima koja bi trebala biti još bolja. U win win win situaciji trebali bi biti i hotelijeri, i upravitelji kampova, i država, i lokalna zajednica, smatra Buić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter