Općina Medulin i Albanež podijelili još 50 kompostera

Općina Medulin i Albanež poklanjaju mještanima još 50 kompostera
Općina Medulin i Albanež poklanjaju mještanima još 50 kompostera

Narednih će dana obiteljima koje imaju vrtove i okućnice od minimalno 500 četvornih metara biti podijeljeno 50 novih kompostera. Time se nastavlja ekološka akcija Općine Medulin i komunalnog poduzeća Albanež d.o.o. započeta lani oko Božića kada je podijeljeno prvih 75 kompostera.

Cilj ove akcije je prikupljanje i recikliranje zelenog otpada radi dobivanja komposta za uređenje zelenih površina, a samim time navikava se mještane na selektivno prikupljanje otpada.

- Sve skupa je do sada podijeljeno 200 kompostera na što je utrošeno 84 tisuće kuna. Akcija će se nastaviti i slijedeće godine, ali koliko ćemo točno novaca izdvojiti za to, znat ćemo kada bude donijet proračun za 2013. Uglavnom, ima više interesa od mogućnosti kupnje, što je jako pohvalno, jer mještani ovako više ne odlažu grane i travu u kontejnere za komunalni otpad, rekao je načelnik Goran Buić.

Takozvani zeleni otpad čini oko 30 posto ukupnog otpada u kućanstvu, što je velika šteta jer se on može reciklirati i ponovo korisno upotrijebiti. Uz svaki komposter mještani ujedno dobivaju i upute o pravilnom kompostiranju, no, kako doznajemo, čak i oni koji nisu uspjeli dobiti kompostere nazivaju Albanež i raspituju se o načinima kompostiranja. (Napisala i snimila P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter