Općina Medulin dodjelila koncesiju za gradnju lučice

Banjolaska Uvala Paltana i Pod Lion u kojoj će se graditi nova lučica  (Milivoj MIJOŠEK)
Banjolaska Uvala Paltana i Pod Lion u kojoj će se graditi nova lučica (Milivoj MIJOŠEK)

Vijeće Općine Medulin dodijelilo je Športskom ribolovnom društvu Pod Lion 20-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Banjolama kao jedinom, a time i najpovoljnijem ponuditelju radi izgradnje i korištenja luke posebne namjene - sportske luke Pod Liom. Koncesija u uvali Paltana odobrena je za površinu od 16.680 četvornih metara, od čega je 1.699 kvadrata kopneni dio (mol, izvlakalište, gatovi B i C, plutajući valobran, sidreni sustav plovila i tipski kontejneri). Morski dio pak obuhvaća 14.981 kvadrat. Ugovor o koncesiji sklopit će se najkasnije u roku od 10 dana od isteka 15-dnevnog razdoblja mirovanja koje počinje danom dostave odluke o davanju koncesije ponuditelju.

Medulinski načelnik Goran Buić kaže da sportska društva inače imaju prednost u odnosu na ostale potencijalne ponuditelje jer se radi o sportskoj lučici.

- Društvo su osnovali lokalni stanovnici koji će urediti postojeći polusrušeni mol, postavit će tri pontona s vrhunskom uslugom i stotinu vezova. Sada postoji 30-ak vezova, no mol nije u dobrom stanju. Namjera da se to obnovi, postave novi pontoni, i da to bude mala marina, kaže Buić.

Godišnja koncesijska naknada sastoji se od dva dijela: stalni dio iznosi 0,6 kuna po četvornom metru ukupne površine, odnosno 10.008 kuna godišnje. Promjenjivi dio iznosu od 20 posto ukupnog iznosa svih ubranih članarina.

Vijeće je, s druge strane, poništilo odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma – sidrišta Vinkuranska uvala jer u zakonskom roku nije zaprimljena niti jedna valjana ponuda.

- Nijedan od dva ponuditelja nije ispunio formalne uvjete. Poništili smo natječaj, a novi ćemo raspisati čim prije, vjerojatno u roku od mjesec dana, najavljuje Buić.

Usvojen je strateški razvojni program Općine Medulin za razdoblje od 2015. do 2020. godine koji prema načelnikovim riječima sadrži čak stotinu projekata koji bi se mogli kandidirati za sredstva EU-a. Među važnijim usvojenim dokumentima ističe se i Urbanistički plan uređenja Medulin.

- Usvojen je nakon deset godina izrade i mnogih primjedbi. Ovim planom rješavano sve, a prije svega se osiguravaju koridori, infrastruktura i prometnice, kao i uvjeti gradnje na pojedinim područjima. Uvodi se red u naselju Medulin jer više od 20 godina nije postojao sveobuhvatni UPU. Taj je dokument ključan za uređenje prostora. Više se neće moći dogoditi da višestambena zgrada nikne na koridoru buduće prometnice, objašnjava Buić.

Vijećnici su usvojili izmjene Odluke o sufinanciranju predškolskih ustanova čiji je osnivač Općina Medulin, pa će se odsad umanjiti mjesečna subvencija ukoliko dijete zbog bolesti izostane iz vrtića najmanje tri dana. Umanjenje cijene po danu iznosi deset kuna, uz obaveznu liječničku ispričnicu.

Usvojeno je izvješće o provedbi plana gospodarenja otpadom na području ove općine. Lani je, veli načelnik, postignut cilj o 24 posto selektiranog otpada. Vijećnici su također odlučili da taksi vozila od ove sezone budu plava, u boji općinske zastave. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter