Općina Medulin dijeli kompostere

U pet godina podijeljeno je 300 kompostera (T. GRBIĆ)
U pet godina podijeljeno je 300 kompostera (T. GRBIĆ)

Kompostere, njih 44, podijelili su danas djelatnici medulinskog komunalca Med eko servis mještanima šest tamošnjih naselja. Projekt je to koji traje već pet godina, a dosad ih je podijeljeno 300, vrijednosti 250 tisuća kuna.

Ovi zadnji volumena su 350 litara, što je za 25 litara više od prethodnih, a veće su zapremine na zahtjev samih mještana. S obzirom da se dosta žitelja javi nakon što akcija prođe, Med eko servis ima u rezervi još 30-ak komada pa se zainteresirani mogu javiti na telefon komunalca 573-136.

- Cilj nam je kvalitetno upravljati otpadom i smanjiti troškove njegovog odvoza. Otkad se dijele komposteri, primijećeno je manje zelenog otpada pored kontejnera za onaj komunalni. Važnost ovog projekta je i ekološko osvješćivanje mještana, rekao je medulinski donačelnik Damir Demarin.

- Dosad nisam kompostirala zeleni otpad, ali već dugo odvajam plastiku, papir, metal, staklo… Imam dosta trave koju trebam negdje deponirati pa će mi komposter jako dobro doći. Upoznata sam s načinom kako u njega odlagati otpad, rekla je Alida Mandić iz Pomera.

- Imam dosta trave na okućnici i šteta je da se ona odlaže negdje gdje neće poslužiti svrsi. Susjedi imaju ovakav komposter tako da sam upoznat s kompostiranjem i neće mi to biti neki problem, rekao je Roko Udovičić iz Premanture.

Mještanima su se dijelili i leci o pravilnom odlaganju zelenog otpada. Od stvari koje se mogu kompostirati navedene su trava, ostaci voća i povrća, staro cvijeće, talog kave, vrećice čaja, karton, papir, suho lišće, piljevina, slama, sijeno, grane, kora drveta.

Kompostirati se, pak, ne smije meso, kuhano povrće, mliječni proizvodi, pečenje, životinjski izmet, obojeno i lakirano drvo, lišće oraha te bio otpad koji je bio izložen utjecaju nafte, benzina, boja i pesticida. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter