Općina Marčana u novu godinu ulazi bez proračuna

Marčana (snimio D. ŠTIFANIĆ)
Marčana (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Općina Marčana u novu godinu ulazi bez proračuna za 2014., no redovno poslovanje Općine i svih subjekata vezanih uz nju zbog toga ne bi trebalo trpjeti. Da bi se funkcioniranje općine normalno nastavilo, na sjednici općinskog vijeća održanoj jučer vijećnici su, iako ne s oduševljenjem, prihvatili Odluku o privremenom financiranju Općine Marčana za prvo tromjesečje 2014. godine.

Ovakvo što se u 20 godina postojanja općine još nije dogodilo, a načelnik Marijan Kostešić objasnio je da su odlučili malo pričekati s donošenjem Proračuna za 2014. zbog mnogih izmjena zakona koje se uskoro trebaju donijeti na državnoj razini, a koje će itekako utjecati na rashodovnu stranu i planiranje određenih projekata.

- Mi možemo utjecati samo na rashode, ali na prihode nažalost ne... Državu čekaju mnoga usklađenja sa zakonodavstvom Europske unije koja će bitno utjecati na konačni izgled proračuna, rekao je Kostešić.

Kao i državu, i općinu Marčana čeka rješavanje pitanja prikupljanja, odvoza i odlaganja otpada, pitanja rješavanja otpadnih voda i kanalizacije, ali i neka dugi niz godina neriješena pitanja koja bi itekako olakšala donošenje marčanskog proračuna, poput pitanja statusa hotela u Dugoj Uvali ili nastavka sanacije kamenoloma Podrola u Raklju.

Pročelnik Zlatko Cetina iznio je vijećnicima dodatno objašnjenje ove iznenađujuće situacije, odnosno da općinski načelnik nije u cijelosti zadovoljan prijedlogom Proračuna koji mu je pripremio Jedinstveni upravni odjel, te traži da se pojedini predloženi rashodi i korisnici, posebice u društvenim djelatnostima, dodatno analiziraju i provjere. Isto tako načelnik je zahtijevao da se prije utvrđivanja novog Proračuna od korisnika dobiju izvješća o namjenskom utrošku sredstava dobivenih u ovoj godini.

Vijećnik kandidacijske liste grupe birača Josipa Peruška, Branko Vareško, postavio je Cetini pitanje zašto sve stavke ove Odluke dobivaju 19 posto novaca u odnosu na ovogodišnji Proračun osim stavke načelnika koji dobiva 25 posto, insistirajući na tome da ako svi trebaju ispaštati zbog krize, onda se i načelnik općine mora solidarizirati. Cetina mu je zaobilazno odgovorio da je općinsko Vijeće odavno donijelo Odluku o mjesečnoj naknadi za općinskog načelnika.

ijećnik HSU-a Anđelo Valić također je imao primjedbu na planirano financiranje za prva tri mjeseca 2014. te je rekao da neće dizati ruku za ovu Odluku smatrajući da je bilo dovoljno vremena da se o svemu dobro promisli i da se sastavi realan proračun. (P. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter