Opcina Marcana bez poduzetnickih zona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poduzetnici s podrucja Marcane trebaju poslovne i proizvodne prostore te su nezadovoljni što nema niti naznaka razvoja zone u njihovom mjestu stanovanja, zbog cega moraju tražiti takve prostore u susjednim i drugim udaljenim opcinama, rekli su na konferenciji za novinare Laris Krelja i Leo Buic iz Ladonje, koji su razgovarali s poduzetnicima na tom podrucju.

Nacelnik Marijan Kostešic je 20 godina na vlasti i nikad se nije ozbiljno pozabavio planovima i projektima za razvoj poduzetnicke zone, iako su na podrucju opcine prema županijskom prostornom planu planirane cak dvije zone, rekao je Buic.

Poduzetnicka zona u Marcani, prema vijecnicima Ladonje, spominje se samo sporadicno i to uvijek samo u vidu neke ideje ili dalekog projekta. Buduci da su poduzetnicke zone skup zahvat u njihov se razvoj ulaže kombinirano, a opcinama cijelu proceduru dodatno olakšava Istarska razvojna agencija (IDA). U zadnjih devet godina je preko IDA-e u razvoj poslovnih zona u Istri uloženo više od 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

- Ne možemo shvatiti kako su sve susjedne opcine shvatile važnost postojanja poslovnih zona na svom podrucju i izgradile ih ili barem stvorile uvjete za izgradnju, a Marcana, koja je blizu Pule i zracne luke, a ima i pomorsku luku, još uvijek ne razmišlja ozbiljno o tome. Cime se to ova opcinska vlast bavila zadnjih deset i više godina, osim što je sustavno unazadivala i rušila standard svojih mještana? Treba imati vremena, volje i ljudi s vizijom da bi se opcina razvijala, a to našoj vlasti nedostaje. Po svemu se da zakljuciti samo to da im nije u interesu razvoj opcine i zapošljavanje ljudi, dodao je Buic.

Zbog nedostatka poslovnih prostora i mjesta za daljnje širenje postojecih poslovnih objekata, kažu, izvjesno je da ce se Marcani uskoro dogoditi odljev obrta i malih poduzeca, koji ce gravitirati najbližim susjednim poslovnim zonama, primjerice Barbanu, koji se i ovom prilikom spominjao kao pozitivan primjer.


Podijeli: Facebook Twiter