Općina Ližnjan za učenike izdvaja više od 600 tis. kuna

Ližnajski načelnik s osnovcima u  Ližnjanu
Ližnajski načelnik s osnovcima u Ližnjanu

Učenicima osnovnih škola s područja općine Ližnjan za školsku godinu 2016./2017. sufinancirat će se nabava obveznih osnovnoškolskih udžbenika i ostale školske opreme. Visina novčane pomoći iznosit će 400 kuna za učenike od 1. do 4. razreda te 600 kuna za učenike od 5. do 7. razreda. Učenicima koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji nabava potrebnih školskih udžbenika i ostale školske opreme financirat će se u cijelosti. Za sufinanciranje nabave udžbenika u proračunu je predviđeno 122.000 kuna.
 
Također, program produženog boravka i marendi sufinancirat će se 10 mjeseci u godini, odnosno od rujna do lipnja tekuće kalendarske godine, a pravo na sufinanciranje ostvarit će roditelji/skrbnici koji su korisnici dječjeg doplatka, odnosno imaju socijalni status kućanstva te su dužni dostaviti pismeni zahtjev s priloženom potrebnom dokumentacijom kojom isto dokazuju. Za navedeni program je u proračunu predviđeno 496.500 kuna.
 
Pravo na financiranje prijevoza u javnom prometu, ukoliko nije podmireno iz županijskog ili državnog proračuna na linijama koja prolaze područjem Općine Ližnjan, a koje održava ''Pulapromet'' Pula, osigurava se učenicima sa stalnim prebivalištem na području Općine Ližnjan u visini od 100 posto ukupne cijene 
mjesečne karte za sve učenike od prvog do četvrtog razreda Područnih osnovnih škola koje se nalaze na području općine Ližnjan te učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola na području grada Pule kao i djeci na redovnom školovanju u OŠ Dr. Mate Demarin. 
 
- Ponosan sam što u Općini Ližnjan imamo ovako visoko postavljene standarde sufinanciranja osnovnog školstva. Ulažući na ovaj način u školstvo, ulažemo i u našu budućnost. U današnje vrijeme, kao jedinica lokalne samouprave moramo što je više moguće potpomagati školstvo i obrazovanje, a posebno uzevši u obzir činjenicu da se u našoj Općini broj školske djece stalno povećava. Stoga, izuzetno mi je drago što možemo osigurati uvjete kakve imaju rijetki gradovi i općine u cijeloj zemlji. U vidu te činjenice Općina Ližnjan darovala je učenike Područne škole Ližnjan izletom u Eko selo Krašograd u blizini Zagreba, a nagradu su naši najmlađi zaslužili svojim trudom i kreativnošću u uređenju školskog okoliša, te 5. obnovom statusa Eko škole, odnosno dobivanja zlatnog statusa. Ponosan sam na našu malu 
Područnu Eko školu koja je inače prva Područna Eko škola u Hrvatskoj te jedina uz još dvije Područne škole u Hrvatskoj s Eko statusom, kaže Ravnić.
(C. B. GALIĆ)
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter