Općina Ližnjan osniva javnu ustanovu i uvodi naplatu za kupanje

Nigrignanum
Nigrignanum

Općina Ližnjan je započela pripremu projektnog prijedloga očuvanja prirodne i kulturne baštine na širem području priobalja, odnosno šireg područja Svetice u Šišanu, kao i turistička valorizacija tog područja. Koncem ove turističke sezone mnoge je mještane, ali i brojne turiste, neugodno iznenadila visinska rampa postavljena na bijeloj cesti koja od Svetice vodi prema moru, pa su se sve češće čula nagađanja o tome da kupanje na ovom netaknutom području više neće biti besplatno. Ližnjanskog načelnika Marka Ravnića stoga smo upitali o kakvom se projektu radi, hoće li se od iduće sezone postaviti i rampa za automobile uz naplatu te, najvažnije, kakve će koristi od svega imati građani.

Javna ustanova u zgradi kasarne

Naime, na ližnjanskoj je obali svake godine sve više turista, ali i ilegalnih kampista, pa se, da nije nepristupačnih škrapa, ovo lijepo i nekad skriveno područje ne bi puno razlikovalo od prenapučene Verudele. Obol tome svakako je dala Općina, nasipavanjem i ravnanjem cesta, čime je otvoren put mnogim turistima u skupocjenim automobilima koji donedavno ovdje nisu dolazili upravo zbog loših putova. Ravnić navodi da je Općina, zajedno sa Županijskim zavodom za prostorno uređenje, uz još osam projektnih partnera prijavila projekt "Wonderland" na nedavno zatvoreni prekogranični natječaj Interreg V A IT-HR 2014.-2020.

- Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.401.200 eura, od čega bi, bude li projekt odobren, Općina Ližnjan dobila 1.022.140 kuna, a Zavod 1.138.258 kuna, a oba bi se iznosa usmjerila u aktivnosti isključivo na navedenom području. Glavni cilj pilot projekta je izrada plana upravljanja područjem pod nazivom Natura 2000 HR 2000522 Luka Budava. U naravi, riječ je o širem području Svetice, od Budave pa do Kargadura, te njegovo stavljanje u funkciju održivog turizma. Početak projekta predviđen je krajem 2018. godine, nakon čega slijedi 2,5 godine projektnih aktivnosti, objašnjava Ravnić.

Među projektnim aktivnostima za koje je zadužena Općina Ližnjan izdvaja se obnova kasarne u bivšoj vojnoj zoni na Svetici u kojoj će se smjestiti buduća javna ustanova koja će upravljati područjem. Općina će označiti biciklističke i pješačke staze, postaviti informativne panoe i koševe, izraditi mjesta za brzi popravak bicikla u prirodi te postaviti rampe na ulazu i izlazu s područja. Namjera je razvijati outdoor turizam, valorizirati prirodnu i kulturnu baštinu i trajno zaštititi područje, kao početak održivog gospodarenja tim krajem. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter