Općina kupuje dvije parcele pojedinačne površine oko 900 kvadrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višnjansko se vijeće na protekloj sjednici najviše bavilo kupnjom i prodajom nekretnina u Vranićima. Na prijedlog načelnika Angela Matticha donijelo je odluku da se u Vranićima kupe dvije parcele pojedinačne površine oko 900 metara četvornih, od koji se jedna nalazi unutar, a jedna izvan građevinskog područja. Nekretnine se, kako je pojasnio Mattich, kupuju jer zajedno sa zgradom, starom školom u Vranićima, čine kompleks koji ima veću vrijednost nego rascjepkano zemljište. S prodavateljem je već sklopljen Ugovor o kupoprodaji, ali radi njegove valjanosti načelnik je zatražio suglasnost općinskog vijeća.

Cijenu nekretnina procijenit će vještak

Cijenu nekretnina procijenit će ovlašteni vještak, s time da prema vrijednosti susjednog zemljišta, ukupni iznos kupoprodajne cijene ne smije biti viši od 37 tisuća eura. Cijena građevinskog zemljišta po procjeni  iznosi 30, a poljoprivrednog 10 eura po metru četvornom. Na pitanje Alojza Iveca postoli li već kupac za to zemljište Mattich je odgovorio potvrdno, dodajući kako kupac želi kupiti isključivo kompleks, a ne zasebne parcele. Stoga je i pokrenut cijeli ovaj postupak. Vijećnica Ana Černjul ipak smatra kako se ovime općina izlaže nepotrebnom riziku, jer radi se o značajnim sredstvima, pa se postavlja pitanje odakle Općini novac. K tomu drži kako nije dobro da se Općina bavi poslovima agencije za nekretnine.     

- Samo da se to realizira, jer što će biti ako potrošimo novac, a kupac odustane, priupitao je Alojz Ivetac.

- Već je, po objavljenom natječaju, uplaćena jamčevina od 30 tisuća eura. Inače ne bi ulazio u neke aktivnosti, a da prije toga sve nisam pripremio, odgovorio mu je Mattich.

Nakon odluke o kupoprodaji zemljišta u Vranićima vijeće je donijelo odluku o kupnji parcele od 1.108 metara četvornih izvan građevinskog područja, također u Vranićima. Za tu je parcelu Općina spremna platiti najviše 90 tisuća kuna, a stvaranu će cijenu odrediti ovlašteni vještak. Na tom zemljištu, nedaleko zgrade stare škole, planira se gradnja društvenih prostorija za mještane naselja Vranići, Diklići, Cerion, Prhati i Vejaki. U nastavku sjednice na dnevnom su redu i dalje bile nekretnine u Vranićima. Tako su vijećnici odlučili da se od Mirka Vedrana kupi stan u svrhu zbrinjavanja zaštićene najmoprimke Marije Sanković, u zamjenu za stan u školi u Vranićima, davanjem  joj zamjenskog stana na korištenje.

Kupuju stan za svoju učiteljicu

- Vijeće je dalo suglasnost da se nađe adekvatno rješenje za slučaj umirovljene učiteljice Sanković koja živi u Karojbi, a Općina Višnjan svaki joj mjesec podstanarstvo plaća dvije tisuće kuna. Iz poštovanja prema njoj, smatram, da taj problem treba riješiti, u tom smislu sudskom nagodbom riješit ćemo problem naše sugrađanke, ali i desetak sudskih sporova vezanih uz ovu nekretninu, pojasnio je Mattich.    

- Općina kupuje stan od sina da bi ga dala majci na korištenje, pitala je Ana Černjul. Na što Mattich odgovorio potvrdno. Dodajući kako Općina Višnjan kupuje zamjenski stan po tržišnoj cijeni i taj stan daje na temelju pravomoćne sudske presude drugoj osobi na korištenje. I tu je, kaže Mattich, kraj priče. Predsjednik vijeća Petar Radovan nastojeći prekinuti polemiku zaključio je kako dobro poznaje gospođu Sanković i njen slučaj i kako je ovo dobro rješenje. 

Na kraju su vijećnici prihvatili odluku o iznosu ekonomske cijene redovitog programa Dječjeg vrtića Višnjan i učešća roditelja. Naime, ekonomska cijena vrtića 2016. godine iznosila je 2.301 kunu mjesečno, pa je zbog rasta troškova i osnivač Općina Višnjan morala povećati cijenu vrtića za oko 100 kuna mjesečno. Prema dogovoru s roditeljima, povećanja cijene njihova učešća provest će se kroz dva razdoblja od 1. listopada do 31. ožujka 2018. za jaslice će plaćati 704,97 kune, za desetosatni vrtićki program 645 kuna i za šestosatni vrtićki program 492,5 kune. U razdoblju od 1. travnja 2018. pa nadalje za jaslice će se plaćati 766 kuna, za desetosatni vrtićki program 696 kuna i za šestosatni vrtićki program 545 kuna mjesečno. (Mirjan RIMANIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter