Opcina Kršan: Zabranjeno zalijevanje vrtova, prijeti redukcija!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Opcine Kršan u srijedu su upozorili gradane da, sukladno naputku Vodovoda Labin, zbog povecane potrošnje vode uslijed vrtoglavog temperaturnog skoka i alarmantno niske razine izvorišta Plomin i Kožljak prestanu navodnjavati njive, zalijevati vrtove i nogometna igrališta te da maksimalno štede vodu da bi se osigurala redovita opskrba.

Molba se odnosi na mještane Plomina, Plomin Luke, one od Vidikovca do Brestove, zatim Šušnjevice, Nove Vasi, Kožljaka, Katuna, Jasenovika, Cepica, Zatke, Lanišca, Kostrcana, Letaja, Cambarelici, Kršana te Vozilica.

- Za to ce se podrucje, u slucaju nepoštivanja propisanih mjera, uvesti redukcija. Gradani upozorenje moraju shvatiti ozbiljno jer ce u protivnom ostati bez vode za pice, naglašavaju iz Vodovoda.



Sve potkrepljuju primjerom Cepica, gdje su u srijedu navecer nekim domacinstvima presušile slavine! I to najvjerojatnije zbog vecernjeg znatnijeg navodnjavanja tamošnjih poljoprivrednih površina. Nestašica vode zbog suše, rekli su nam u Vodovodu, nije zabilježena najmanje zadnja tri desetljeca.

Bilo je, kako doznajemo, i problema s pritiskom vode u Plominu, no ondje se, nakon upozorenja o ogranicavanju potrošnje, situacija normalizirala.

Sušom ugroženo vrelo Plomin trenutno "cijedi" 1,2 litre vode u sekundi, a u istom razdoblju prošle, istinabog prilicno kišne, godine davao je 5,2 litre. Iz Kožljaka, pak, izlaze 3,4 litre u sekundi, dok je lani u istom razdoblju teklo gotovo cetiri puta više, oko 12,6 litara!



Na zabrinjavajuci vodostaj izvora na Labinštini - koja se inace dici njihovim bogatstvom (!) - i izglednost uvodenja racionalizacije potrošnje prije ljeta, Vodovod je upozorio još u veljaci. Tada je direktor tog gradskog poduzeca Dino Škopac izrazio bojazan i glede mogucih redukcija pocetkom kolovoza, u špici turisticke sezone, kada se potrošnja i utrostruci u odnosu na zimu.

- Ne možemo ništa reci sa sigurnošcu. Pratimo nivo i slanost izvora. Upozoravat cemo potrošace po potrebi i poduzimati sve mjere sukladno zakljucku župana Jakovcica iz travnja o proglašenju izvanrednih mjera zaštite od suše, ustvrdio je direktor labinskog Vodovoda. (Igor RADIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter