Općina Kršan: Voda ipak kunu skuplja

Odavno izgrađen pročistač u Potpićnu još uvijek ne radi (I. RADIĆ)
Odavno izgrađen pročistač u Potpićnu još uvijek ne radi (I. RADIĆ)

Samo dva mjeseca nakon što su odbili prijedlog labinskog Vodovoda da građani općine plaćaju dodatnu kunu po kubnom metru utrošene vode za razvoj javne odvodnje, kršanski vijećnici su se predomislili i na sinoćnjoj sjednici prihvatili takav namet. Potrošači će ga osjetiti najvjerojatnije već na računima za veljaču. Time se u ovoj godini na području općine planira prikupiti 160 tisuća kuna za, kako je objasnio načelnik Valdi Runko, sufinanciranje rekonstrukcije pročistača otpadnih voda u Potpićnu, koji je nedovršen već 15-ak godina.

Uvođenje naknade podržali su IDS-ovci Boris Babić, Ranko Baćac, Valter Fornažar i Aldo Jurasić, Bošnjak s liste IDS-a Esad Huskić, Suzana Licul i Nensi Runko iz koalicije SDP- HNS- HSU te HDZ-ovac Darko Androić. Drukčije negoli u studenome glasali su Runko i Androić, koji su ranije bili protiv, te Huskić, prvotno suzdržan. I ovaj put usprotivili su se članovi liste SDP-HNS-HSU Silvano Uravić i Slavko Rabar te predstavnici Akcije mladih Sanja Frankola i Erđeo Brenčić.

"Ne želim, ne mogu i neću!", uskliknuo je Uravić. Nije, veli, problem u jednoj kuni, već u stalnim gubicima u poslovanju Vodovoda.

Načelnik Runko je istaknuo da je novčano sudjelovanje građana preduvjet za ulaganja koje Vodovod i Općina planiraju uz pomoć Hrvatskih voda, tj. sredstava HBOR-a i EU-fondova. Ta je javna ustanova, veli, ove godine osigurala dva milijuna kuna za biopročistač u Potpićnu te još otprilike toliko za nastavak zamjene azbestnih cijevi na vodovodu Plomin-Vozilići-Kršan-Potpićan.

- Ako nam netko daruje toliko novca, a mi nismo spremni osigurati deset posto, neka nam pročistač stoji ovakav. Neću više uopće razgovarati o tome, da se tu trošimo oko kune, rekao je Runko. Grad Labin te općine Raša, Sv. Nedelja i Pićan razvojnu naknadu uveli su prethodno isprve. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter