Općina Kršan u minusu 4,9 milijuna kuna

Načelniku Valdiju Runku glavobolje je lani zadao i TE Plomin, zbog čijeg je remonta Općina imala manje prihoda (I. RADIĆ)
Načelniku Valdiju Runku glavobolje je lani zadao i TE Plomin, zbog čijeg je remonta Općina imala manje prihoda (I. RADIĆ)

Kako smanjiti manjak Općine Kršan, koji je na kraju prošle godine dosegao iznos od 4,9 milijuna kuna, rasprava je koja se na sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak vodila bez zaključka. Potaknuo ju je Silvano Uravić (SDP-HNS-HSU)ustvrdivši da Vijeće ne ulaže dovoljno truda da bi riješilo taj problem.

- Raspravljamo o rashodima, a nikada o prihodima. Od formiranja vijeća u kolovozu do danas nismo progovorili o općinskom minusu. Aljkavi smo i nismo dorasli situaciji, kaže on.

Smatra da je 320 tisuće kuna godišnje za rad Vijeća preveliki trošak pa je predložio da se, s obzirom na opće gospodarsko stanje, smanje vijećničke naknade i naknade za rad u radnim tijelima, a tako prikupljena sredstva usmjere u gospodarstvo i školstvo. "Ponašajmo se šparnije!", poručio je.

Na njegov je istup Esad Huskić (IDS) reagirao burno. "Prije četiri godine, na početku mandata bivšeg saziva, kolega Boris Rogić i ja tražili smo isto to te ukidanje drugog potpredsjedničkog mjesta, što je tada odbijeno i proglašeno demagogijom. Ovo je sada najniža demagogija! I dalje mislim da ne treba smanjiti naknade i ukinuti drugog potpredsjednika jer to mjesto služi za trgovinu da bi se moglo formirati vijeće, kaže on.

- Ja bih u potpunosti ukinuo naknade, bio je ekstreman Zoran Karlić (SDP-HNS-HSU). K tome smatra da Općina pretjeruje u potrošnji za javnu rasvjetu pa je predložio selektivno isključivanje rasvjetnih tijela.

Rasprava se povela nakon što je načelnik Valdi Runko (kandidat grupe birača) podnio izvješće o svom radu u prošloj godini te izvješće o ostvarenju proračuna. Oba dokumenta pokazuju da je Općina do ukupnih 4,9 milijuna manjka dospjela tako što je minusima iz prethodnih godina 31. prosinca 2013. godine dodala još 253 tisuća kuna s negativnim predznakom. Ukupan prihod u prošloj godini iznosio je 21,37 milijuna kuna ili 76,96 posto planiranog, a rashod 21,62 milijuna kuna ili 93,55 posto plana.

Glavni razlog podbačaja je za četvrtinu manji prihod od planiranog na račun HEP-ove naknade za korištenje prostora, prouzročen remontom u termoelektrani. Od komunalnih doprinosa ubrano je tek 11,28 posto planiranog jer je izostala planirana novogradnja. Pozitivne činjenice su da je Općina u odnosu na 2012. godinu ostvarila 1,38 milijuna kuna više prihoda i 538 tisuća kuna manje rashoda. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter