Općina Kršan opasno je ovisna o Plominu

Čak 70 posto proračuna pune naknade od elektrane u Plominu (M. ANGELINI)
Čak 70 posto proračuna pune naknade od elektrane u Plominu (M. ANGELINI)

Općina Kršan treba se osloboditi proračunske ovisnosti o prihodima od proizvodnje Termoelektrane Plomin kroz diversifikaciju svojeg razvoja, odnosno povećanje fiskalnog kapaciteta. To je glavna odrednica Programa ukupnog razvoja (PUR) ove lokalne zajednice do 2020. godine, strateškog dokumenta bez kojeg je, čulo se, nemoguće povlačenje sredstva iz fondova Europske unije.

Općinskim je vijećnicima PUR, plan usklađen sa strategijom Europa 2020, na prošlotjednoj sjednici predstavio izrađivač Florijan Ćelić iz pulske tvrtke Ideo plan. Naglasio je da čak 70 posto budžetskih prihoda čine oni od naknada plominskih ugljenara, što je opasno jer novac izostaje ukoliko elektrana iz nekog razloga ne proizvodi.

- Ubirete samo 25 posto prihoda po osnovi poreza, što je alarmantno, upozorio je planer. 

Ćelić je ustvrdio da Kršan raspolaže vrhunskim potencijalima, što mu osigurava dobru poziciju za traženje novca iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a, no nema razvojnih projekata.

Povrh toga, općina s 2.951 stanovnikom prema popisu iz 2011. bilježi negativni prirodni prirast, nedovoljno koristi Čepić Polje kao poljoprivredni resurs. Ne vrednuje dostatno bogatu kulturno-povijesnu baštinu, dok joj je turizam izrazito sezonski, piše u PUR-u.

- Imate Čepić Polje, bio bi grijeh da ga ne iskoristite za dobivanje sredstava iz Poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U gospodarskoj zoni mogli biste napraviti ono što nema nitko u Istri, poduzetnički inkubator s inovatorima, mladim poduzetnicima, implementiranjem novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, savjetovao je Ćelić.

Kao prioritete je između ostalog naveo razvoj konkurentnog gospodarstva, poljoprivrede i turizma, malog i srednjeg poduzetništva te sudjelovanje Općine u edukaciji stanovništva i zaustavljanje negativnih demografskih trendova. PUR u ne tako dalekoj budućnosti zamišlja općinu Kršan kao sredinu s visokom kvalitetom života i standardom europskog prosjeka.

- Bez PUR-a nema nam europskog novca. Općina smo širokih mogućnosti, ali nerazvijena, pa je važno okupiti ekipu znalaca i krenuti putem koji ćemo definirati akcijskim planom provedbe ovog dokumenta, poručio je načelnik Kršana Valdi Runko.

PUR, čija je izrada koštala gotovo 70 tisuća kuna, bit će usvojen uskoro, a početak provođenja predviđen je dogodine na proljeće. (I. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter