Općina Kaštelir-Labinci meka za provalnike

Centar Kaštelira (M. DODIĆ/arhiva)
Centar Kaštelira (M. DODIĆ/arhiva)

Mještani su nezadovoljni stanjem sigurnosti u Općini Kaštelir - Labinci, zaključeno je na sinoćnjoj sjednici Vijeća. Pomoćnik načelnika porečke policijske postaje Ivica Erjavec podnio je izvještaj o stanju sigurnosti na području te općine - lani je ondje počinjeno 45 kaznenih djela, i to 41 teška krađa, dvije krađe te po jedno kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju i izazivanja prometne nesreće. U istom periodu na cijeloj Poreštini evidentirano je 1.257 kaznenih djela. Erjavec je zaključio da je stanje sigurnosti na Kaštelirštini zadovoljavajuće te da je broj počinjenih kaznenih djela i prekršaja relativno malen.

- Vaša statistika je sigurno točna, ali ne slažem se sa zaključkom, jer stanje nije zadovoljavajuće. Osvrnuo bih se na provale, koje se dešavaju jednom tjedno. Manje-više svi znamo tko su počinitelji, ali čudne krađe i dalje se dešavaju, rekao je vijećnik Silvio Beaković.

Iz policije saznajemo da su na području ove općine 2011. evidentirana 23 kaznena djela. Na istom području od početka ove godine zabilježeno je već pet teških krađa; za sve je kriminalistička obrada u tijeku i nije otkriven nijedan počinitelj. Meta provalnika su bile uglavnom obiteljske kuće i vikendice.

Načelnik Enio Jugovac komentirao je da su se vremena promijenila i da mještani moraju promijeniti životne navike i djelovati preventivno. Istaknuo je da se ne smije upirati prstom ni u koga i optuživati bez čvrstih dokaza.

- Psi su dobri čuvari kuća, provjerite jeste li sve dobro zatvorili i zaključali, zamolite susjede da vam provjere kuću dok vas nema, možete angažirati i zaštitare da vam pričuvaju imovinu. Tehnologijom su se mogućnosti lopova povećale, a one policije smanjile. Kriminalci su se pojavom mobitela dobro umrežili te javljaju stanje svojim kolegama koji operiraju na terenu. Koliko mi pratimo njih i oni prate nas. Posebno pripazite kad idete na vjenčanja, pogrebe, maturalne zabave, jer provalnici koriste baš takve prilike, zaključio je Erjavec te istaknuo da postoji mogućnost organiziranja tribine o samozaštiti, na kojoj se mještani mogu informirati kako preventivno djelovati. (J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter