Općina Karojba sama će dovršiti sportsku dvoranu

Školska sportska dvorana u Karojbi
Školska sportska dvorana u Karojbi

Početkom rujna obavljen je tehnički pregled školske sportske dvorane u Karojbi, i tada se nagađalo da će nakon dvije godine od početka gradnje karojski učenici napokon dobiti adekvatan prostor za sportske aktivnosti. Međutim, kako je tada izjavila predsjednica komisije za provedbu tehničkog pregleda Nada Orbanić-Sapundžić tijekom pregleda uočeni su određeni nedostaci koji će se otkloniti u roku od 30 dana, kako bi se građevina mogla početi koristiti. Dodala je da je uvjerena da će za mjesec dana sve biti riješeno i da će se dvorana predati na korištenje. No, dvorana u Karojbi još nije gotova.

Budući da nedostaci nisu uklonjeni u roku od mjesec dana, a izvođač tvrtka Fenix d.o.o. iz Slavonskog Broda nije se očitovala o izvedenim radovima, načelnik Općine Karojba Denis Lakošeljac zatražio je da se rok produži za dodatnih 60 dana.

U međuvremenu se sastao s glavnim nadzornim inženjerom i inženjerima elektro i strojarske struke, pa su zajedno zaključili kako je najbolje da se angažiraju kooperanti izvođača i uklone nedostaci. Glavni nedostaci odnose se na elektro radove, kaže Lakošeljac dodajući kako je obaveza izvođača bila dostava dokumentacije o izvedenim radovima s potpisima ovlaštenih i odgovornih osoba, kako bi se mogla ishoditi uporabna dozvola.

Izvođači su to po zakonu dužni dostaviti, ali unatoč višekratnim traženjima ova dokumentacija još nije dostavljena Općini Karojba. Upravo zato angažirat će se drugi izvođači kako bi se o trošku glavnog izvođača obavili svi predviđeni radovi. Na pitanje kako će se Općina naplatiti od glavnog izvođača Lakošeljac odgovara:

- Oni su prije početka radova platili garantni polog koji stoji na računu tijekom jamstvenog roka od dvije godine. Polog je pet posto vrijednosti ugovorenih radova, dakle oko 200 tisuća kuna. Sada je na nama da otklonimo nedostatke naravno na njihov trošak. Na graditeljske radove nema uvjetnih primjedbi, tako da će ih se lakše otkloniti, dakako o njihovom trošku s našim izvođačima, kaže Lakošeljac.

Sve bi se to moglo obaviti u kratkom roku jer Lakošeljac već pregovara s drugim izvođačima. Problema može biti oko elektroinstalacija jer izvođači, dakle Fenix d.o.o. mora dati pisanu izjavu o izvedenim radovima s certifikatima o ugrađenoj opremi i proizvodima. Na pitanje o neadekvatno postavljenoj sportskoj opremi Lakošeljac kaže:

- To su naklapanja, ugradnju opreme obavila je druga firma koju smo pozvali da ukloni uočene nedostatke, pa i one oko vješanja opreme na koje je tijekom tehničkog pregleda bilo primjedbi. Neuvjetnih primjedbi ima dosta, ali da bi se dobila uporabna dozvola treba riješiti uvjetne primjedbe, a one se uglavnom odnose na elektro i stojarski dio radova. Kad to odradimo dobit ćemo uporabnu dozvolu, veli Lakošeljac.

Dakle, kada djeca uđu u dvoranu sve će biti ispravno i sigurno, poručuje on. Očito je da su izvođači jedno radili, a drugo prikazivali u dokumentaciji, pa se sada sve mora pregledati, da se vidi stvarno stanje, kako bi se s drugim izvođačima uklonilo, dodaje Lakošeljac koji se u više navrata nastojao sastati s Goranom Miškulinom iz Fenixa koji je vodio gradilište Školske sportske dvorane u Karojbi. Svi su dogovori bili bezuspješni, jer je, kako kaže Miškulin uvijek u zadnji čas bio spriječen.

Budući da više nema smisla čekati na otklanjanje nedostataka, Općina će sama završiti dvoranu, zaključuje Lakošeljac. Miškulin je na naše pitanje zašto u zakazanom roku nisu uklonjeni nedostaci uočeni tijekom tehničkog pregleda, odgovorio: "Nemam komentara. Ovo nema smisla. Hvala vam". (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter