Općina Gračišće ima tri milijuna kuna kredita

Gračišće - zgrada Općine
Gračišće - zgrada Općine

Zaduženja Općine Gračišće na prijelazu godine iznosila su nešto više od tri milijuna kuna, objavljeno je na sjednici gračaškog vijeća održanoj u petak.

Dugoročni kredit od milijun kuna podignut je još 2009. godine, a lani se za popločenje starogradske jezgre i rekonstrukciju škole u Bazgaljima podiglo još 750 tisuća kuna te za asfaltiranje nerazvrstanih cesta 1,84 milijuna kuna na području Škljonki. Za potonji je projekt bilo planirano da će se u potpunosti refundirati putem IPARD programa, međutim, zbog određenih će propusta 600 tisuća kuna Općina morati preuzeti na sebe.

- Poduzet ću sve zakonske mogućnosti koje postoje da vratim taj novac, poručio je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić te je dodao da su angažirani konzultanti i projektanti (iz tvrtke Adria Bonus) dobro plaćeni za posao koji nisu obavili. "Svaki grieh će doć na pokoru, tako i njihov", konstatirao je Mijandrušić napomenuvši da se sada mora izgurati jedan period, ali i da su se "već stvari počele okretati nabolje".

Ivana Vojskovića (SDP) je zasmetalo što su u obimnom i sadržajnom godišnjem izvještaju o proračunu rashodi za lanjski festival MIK-a uglavnom smješteni u rubriku ostali nespomenuti rashodi poslovanja, na što mu je općinska financijska referentica Aleana Mijandrušić odgovorila da su troškovi prikazani tako temeljem potpisanog ugovora. Istog vijećnika je zanimalo zašto Općina odbija isplatiti naknadu za novorođenčad obiteljima u slučajevima kada njihovi roditelji duguju općini.

- Nepošteno je da punoljetan čovjek koji je svoj i ima svoju familiju plaća dugove roditelja. Ta mu naknada zakonski pripada, poručio je Vojsković s kojim se nije baš složio načelnik Mijandrušić. "Kuća u kojoj živi mora imati riješene obaveze prema Općini", veli te dodaje da se naknada ne odbacuje, već kompenzira s akumuliranim dugom. Nezadovoljan je i što Općina vijećnicima duguje naknadu za dvije godine unazad, što je načelnik podržao, ustvrdivši pritom da mu je financijski najteža godina dosad u općini bila lanjska te da neće ostati uskraćeni.

Na informaciju da Hrvatske vode uređuju kanal kod sela Gojtani i Kostrčani Antonija Putinju (IDS) je zanimalo kada će se prionuti istom poslu kod Baldeti, na što mu je načelnik Mijandrušić odgovorio da je to u ovogodišnjem planu. Viktor Vojsković (HSU) smatra da je rastuće selo Marcani nadomak Gračišća u kojem je više od 40 novoizgrađenih kuća komunalno neopremljeno. Postoji barem deset ulaza s glavne ceste, kuće nemaju poštanske brojeve, a nedostaje i oglasna ploča.

- Kad se moremo takat (priključiti op.n.) na kanalizaciju, pitao je Alen Bažon (IDS), na što mu je načelnik odgovorio da može već od ponedjeljka. Zahtjev za priključenjem predaje se Općini, a rok u kojem su građani obvezni to učiniti je godinu dana.

Mauricio Smoković (HNS) je upozorio da u staru školu u Bazgaljima kiša ulazi kroz nedostajuća okna, na što mu je načelnik kazao da će se sanirati tijekom godine. Marijan Milotić (HNS) se požalio da još nije dobio detaljno financijsko izvješće o lanjskoj Smotri vina, na što mu je načelnik odgovorio da će mu ga poslati poštom. Srećko Ančić (IDS) je zatražio da se na lokalnim makadamskim cestama kod Tudari, Luckići i Balarini pokrpaju novonastale rupe. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter