Opcina Fažana primjer održivosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema Zakonu o podrucjima županija, gradova i opcina iz 1992. godine formirana je 21 županija te 70 gradova i 419 opcina. Do danas se broj opcina popeo na 429, a gradova na 127. Kao jedan od autora tog zakona necu tražiti da ostane u takvom obliku jer nova vremena traže nove ustroje, a sve je više glasnijih zahtjeva da se smanji broj jedinica lokalne samouprave, rekao je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks u Opatiji, posljednjeg dana savjetovanja ekonomista. Govoreci o modernizaciji postojeceg sustava samouprave iznio je da su vec zapoceli izborom najsvrsihodnijeg modela prema kojem ce se odabrati one jedinice lokalne samouprave koje ce opstati.

- U tom smislu Vlada je narucila preko Ministarstva uprave izradu pilot projekta pod nazivom "Ocjena održivosti jedinica lokalne samouprave". Taj dokument može poslužiti kao podloga za pocetak rasprave o optimizaciji. Uskoro cemo taj izracun proširiti na sve jedinice lokalne samouprave, a za sada smo napravili pilot projekt u koji smo ukljucili 16 opcina i dva grada iz 15 razlicitih županija, rekao je Šeks te pojasnio da bazni indeks iznosi 100, a da je najbolji rezultat ostvarila Opcina Bol na otoku Bracu s indeksom 72,4, a za pedalj je slijedi Opcina Fažana s 72,2.

To su opcine s najvecom financijskom održivošcu od 15 analiziranih, a ova potonja je ujedno jedina jedinica lokalne samouprave iz Istre koja je ukljucena u taj izracun. Daleko ispod je Opcina Rogoznica (68,1), a najbolje kvalificiran Grad je Samobor (64,9). Najlošija Opcina je Kamanje (17,6), a pri dnu liste se kvalificirao i Grad Petrinja (25,7).

Šeks je rekao da se u novom teritorijalnom ustroju više ne bi smjele dogoditi jedinice lokalne samouprave koje ce preživljavati od dotacije. Pritom je kao loš primjer naveo Opcinu Ervenik pokraj Knina koja ima proracun od 3,2 milijuna kuna od cega na dotacije od države otpada cak 2,96 milijuna. Zakljucio je da bi se takve opcine mogle pripojiti onima koje mogu samostalno opstati. No, što uciniti s opcinom koja nije samoodrživa i jednako joj te takvo okruženje.

- Je li rješenje spojiti te opcine u jednu i stvoriti još veci problem? Odgovor na to pitanje ce dati politika, ali nakon što se temeljito i rendgenski potpuno snimi situacija, iznio je Šeks te pojasnio koji sve faktori ulaze u izracun indeksa financijske održivosti. On predstavlja ponderiranu ocjenu financijskih pokazatelja konkretne jedinice lokalne samouprave od 2002. do 2008. i procjenu njezinih potencijala u buducnosti, zakljucio je Šeks.


Podijeli: Facebook Twiter