Općina Fažana nije kriva za "izgubljenu dobit"

Ovako su investitori bili zamislili projekt 'Fažana riva' (arhiva)
Ovako su investitori bili zamislili projekt 'Fažana riva' (arhiva)

Nakon tri godine sudskog procesa Općine Fažane s tvrtkom Liberty, vlasnikom zemljišta bivšeg Badela i tvornice stakla u Fažani, pazinska služba Trgovačkog suda u Rijeci donijela je presudu u korist Općine, izvijestila je načelnica Ada Damjanac na konferenciji za novinare.

Smatrajući da su oštećeni prostornoplanskom dokumentacijom iz 2006. godine, koja im je onemogućila realizaciju stambeno-turističkog kompleksa koji su planirali, predstavnici tvrtke Liberty podnijeli su protiv Općine tužbu za izgubljenu dobit, "tešku" 260 milijuna kuna.

- Dobili smo presudu, a o tužbi se mnogo izvještavalo i u medijima. Da se traženih 260 milijuna kuna ostvarilo, to bi značilo "laku noć" Općini, jer je to iznos koji nijedna općina ne bi mogla riješiti, rekla je Damjanac.

Nakon propasti dviju tvornica, njihovo zemljište je otkupila tvrtka Robustus, koja je imala plan ondje napraviti suhu marinu. No, planovi su propali, a Robustus je 2006. prodao zemljište tvrtki Liberty, koja je izradila projekt "Fažana riva". Međutim, navela je Damjanac, kasnije su predstavnici Libertyja tvrdili da su prevareni jer im je bilo obećano da će na tom području moći sagraditi čak 183 stambene jedinice i veliki broj poslovnih prostora.

No, Prostorni plan općine Fažana, donesen 2006. godine, nije im to omogućavao, osobito UPU Fažane, koji je dozvoljavao samo 36 stambenih jedinica, 50 poslovnih prostora i hotel sa 60 postelja.

U tijeku su, navela je Damjanac, ciljane izmjene općinskog prostornog plana po kojima na tom području nema proširenja građevinske zone. Na toj je lokaciji postojećom prostornoplanskom dokumentacijom planirano nešto više od 36 stambenih jedinica, hotel i podzemna garaža, a cilj je da se građevine izgledom uklope u starogradsku jezgru i da naselje ne bude ograđeno.

S takvim su se konceptom naposljetku složili predstavnici Libertyja i njihovi arhitekti, navela je Damjanac. S planom izgleda tog prostora složila se i općinska komisija sastavljena od predstavnika svih stranaka, rekao je donačelnik Radomir Korać. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter