Općina Fažana dosegnula milijuntno noćenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općina Fažana prije tri je dana dosegnula milijuntno noćenje, što je izuzetan rezultat koji su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili načelnik Radomir Korać, direktorica općinske Turističke zajednice Melita Peroković i direktor kampa Bi Village Roland Cinkopan. Preciznije, u petak, 15. rujna, u ovoj je maloj općini ostvareno 1.006.076 noćenja, 8,2 posto više nego lani, dok je dolazaka bilo 131.212, što je plus od 10 posto. Korać je naglasio da su izuzetno sretni, ali i ponosni na ovaj rezultat, dok je Peroković naglasila da u ovoj općini s 3.800 stanovnika gotovo da i nema obitelji koja se ne bavi turizmom. Naime, čak je 1.080 dionika uključeno u ovu djelatnosti, pa se ovakav izniman rezultat, osim kampu Bi Village, ima pripisati i samim mještanima.

- Svi se trude da Fažana postane izuzetno kvalitetna destinacija koja ima više od 50 posto kapaciteta s četiri zvjezdice. Kvaliteti doprinose i ugostitelji čiji su lokali uvršteni u Michelinov vodič, rekla je Peroković. Govoreći o turističkim rezultatima, kazala je da je, usprkos lošem vremenu u rujnu, rast od 4 do 13 posto zabilježen u svim oblicima smještajnih jedinica. Kampovi drže najveći udio od 62 posto u ukupnim smještajnim kapacitetima, slijedi privatni smještaj s 29 posto, kuće i stanovi za odmor (4,7 posto), odmarališta (2,3 posto) i hoteli (0,8).

- Najviše noćenja, 31 posto, ostvarili su Nijemci, slijede Slovenci s 12,5 posto koji su bitni u pred i posezoni, potom Nizozemci i Danci koji su česti gosti kampova. Talijani su ostvarili 9,3 posto noćenja i u postupnom su padu, a nekad je Italija bila  glavno emitivno tržište. Razdoblje glavne sezone se širi, pa danas od 15. lipnja do polovice rujna stiže 75 posto gostiju, rekla je Peroković.

- Trudimo se ojačati pred i posezonu poboljšanjem ponude i organiziranjem različitih manifestacija budući da je u punoj sezoni popunjenost gotovo maksimalna. Fažana se profilirala kao destinacija obiteljskog turizma, ali nastojimo ponuditi i sadržaje kako bismo privukli i obitelji bez djece. Zahvaljujem se svima na ostvarenim rezultatima, pogotovo na trudu radi podizanja kvalitete i marketingu. Pred završetkom smo programa rada i financijskog plana TZ-a za 2018. godinu, kad milijuntno noćenje uopće neće biti upitno, rekla je Perković.

Roland Cinkopan, direktor kampa Bi Village, podsjetio je da udio ovog kampa u ukupnim noćenjima općine Fažana iznosi 48 posto ili 480 tisuća.

Predsezona je jako dobro počela, pa smo već 1. svibnja imali više od tri tisuće gostiju, dok je na rezultat u posezoni jako utjecalo vrijeme. Gotovo polovica gostiju u našem kampu su Nijemci i Austrijanci, slijede Nizozemci, Talijani i Danci. Važno je reći da se trudimo produljiti pred i posezonu, jer je špica ionako puna. Tako ćemo iduće godine otvoriti kamp mjesec ranije nego što uobičavamo, 20. ožujka, jer planiramo organizirati sportsko-rekreativne manifestacije, najavio je Cinkopan. Kapacitet Bi Villagea je 5.700 ležajeva, od čega 3,3 tisuće otpadaju na kamp, a ostatak na apartmane. Trenutno ondje boravi 1.700 gostiju, među kojima je 700 školaraca. Da je lijepo vrijeme, u kampu bi bilo 15-ak gostiju više, napominje Cinkopan, koji do konca godina očekuje oko 485 tisuća noćenja, sedam posto više nego lani, odnosno financijski rast od deset posto. Napominje da je nekad na Bi Village otpadalo i do 70 posto ukupnih noćenja, a danas taj udio iznosi 48 posto, što govori u prilog turističkom razvitku općine u kojem sudjeluju svi njeni stanovnici.

Da u ovoj općini ima i kvalitetnih ugostiteljskih objekata, svjedoči konoba Alla beccaccia, koja je dobila preporuku u Michelinovom vodiču. Vlasnik Marko Radolović podsjetio je da je riječ o obiteljskom poslu pokrenutom prije 17 godina. Nude tradicionalna istarska jela i tim će putem i nastaviti, bez pretenzija da postanu restoran koji će eksperimentirati s tradicionalnim recepturama.  (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter