Opcina daje u zakup zemljište u privatnom vlasništvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neobradeno ili neodržavano poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu Opcina Ližnjan može dati u zakup drugoj fizickoj ili pravnoj osobi na deset godina. Zakupnina ce pritom pripasti vlasniku. Odluka je to o izmjenama agrotehnickih mjera koju su sinoc na sjednici izglasali vijecnici i koja bi mogla uznemiriti sve vlasnike takvih zemljišta. No, u skladu je sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu iz prosinca 2008.

Odluku o izuzimanju zemljišta donosit ce strucno povjerenstvo, a o davanju u zakup Opcinsko vijece. Ako se na dva uzastopna javna natjecaja ne javi nitko, vijece može dati zemljište u zakup i neposrednom pogodbom. Treba znati da je prva takva odluka donesena još prošle godine, a odnosila se, uz privatno, i na državno zemljište, dok je rok zakupa bio do tri godine. Ova se mjera na ližnjanskom podrucju dosad nije provodila u praksi, s obzirom da se ceka ustrojavanje županijske agencije za poljoprivredno zemljište, koja ce biti odgovorna za zakup i kupoprodaju privatnog zemljišta.

Cinjenica je da se, na osnovu tog zakona, crno na bijelo dovodi u pitanje privatno vlasništvo. Zbog tog dijela zakona u ožujku su reagirali predstavnici srpske manjine, što je rezultiralo dogovorom s ministrom poljoprivrede Božidarom Pankreticem i potpredsjednikom Sabora Josipom Frišcicem da opcina, grad ili država ne može necije zemljište dati u zakup bez suglasnosti vlasnika. Podsjetimo, Pankretic je pritom istaknuo da svrha zakona nije otimacina, vec stavljanje neobradenog zemljišta u funkciju.

 


Podijeli: Facebook Twiter