Općina Barban lani ostvarila višak prihoda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Općinskog vijeća Barbana predstavljeno je godišnje izvješće o izvršenju proračuna za lanjsku godinu koje je nakon nekoliko godina ipak pozitivno. Naime, u 2012. godini Općina je ostvarila višak prihoda od 3,5 milijuna kuna, no budući da je prenesen i manjak iz ranijih godina od 2,3 milijuna kuna, u blagajni je ostalo nešto više od milijun kuna.

Ne treba zaboraviti da je Općina Barban lani dobila veliku kapitalnu pomoć od četiri milijuna kuna za daljnji razvoj poduzetničke zone Krvavci, no i sami prihodi proizašli iz redovnog poslovanja ne stoje loše.

Tako su, primjerice, prihodi od boravišnih pristojbi lani premašili očekivanja i ostvareni su u iznosu od 181 posto od planiranog, pa je tako u općinsku blagajnu stavljeno nešto više od 36 tisuća kuna. Milijun kuna manje od planiranog, 4,1, ostvareno je prihoda od poreza i prireza na dohodak, a od naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada tek 12 tisuća kuna od planiranih 50 tisuća. Također za razliku od prijašnjih godina, na području općine Barban se više gradilo, pa je od komunalnih doprinosa prikupljeno gotovo 700 tisuća kuna, koliko je i bilo planirano, dok se komunalne naknade još uvijek ne plaćaju redovito, pa je bilo naplaćeno tek 64 posto od planiranog iznosa.

Uz sve spomenuto, Općina je racionalno trošila novac kojim je raspolagala i potrošila 90 posto planiranih sredstava, odnosno 8,3 a ne 9,1 milijuna kuna.

Vijeće je jednoglasno prihvatilo izvješće, kao i ono o izvršenju ovogodišnjeg proračuna za prvo polugodište koje pokazuje da su do sada ostvareni nešto veći prihodi od poreza u odnosu na isto razdoblje lani, 2,1 milijun kuna, što je gotovo sto tisuća kuna više. Isto tako su naplaćeni puno veći prihodi od imovine, i to zbog naplate dugovanja za zakup poslovnih prostora iz prethodnih godina, više od 286 tisuća kuna, a pokretanje ovrha za naplatu dugovanja za komunalnu naknadu donijelo je u prvom polugodištu ove godine 344 tisuće kuna Općini, čak 133 posto više nego prethodne godine. Ipak, dosad ostvareni rashodi bili su malo veći od prihoda, ali u skladu s planiranim, a utrošena su 3,4 milijuna kuna.

Kako je konstatirao načelnik Denis Kontošić, Općina Barban je i u prvom polugodištu ove godine nastavila odgovorno poslovati, a time i redovno podmirivati sve svoje obaveze i financirati sve planirane društvene i druge javne potrebe, kao i planirane programe gradnje i održavanja komunalne infrastrukture. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter