Opći štrajk usporio Grčku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka je u četvrtak ostala praktički bez javnog prijevoza zbog općeg 24-satnog štrajka protiv politike štednje.

Organizatori štrajka, GSEE u privatnom i Adedy u javnom sektoru, osuđuju vladine mjere za koje kažu da predstavljaju "društveni Srednji vijek, nezaposlenost na razini noćne more, politiku u kojoj se radnik mora prilagođavati krizi i deficitu". Kontrolori leta pridružili su se štrajku, što je izazvalo otkazivanje letova na odlasku i dolasku u Ateni, a svi brodovi bili su na doku zbog prekida rada lučkih radnika.

Štrajk je pogodio i škole, bolnice, banke i velike javne tvrtke dok je niz sindikata, među kojima oni zaposlenika trgovina i hotela, pozvao svoje pristaše da se pridruže štrajku. Javni prijevoz u glavnom gradu uspostavit će se polovicom dana kako bi se omogućio prijevoz sindikalnim prosvjednicima na skup predviđen za podne, a potom će se ponovno prekinuti.

To je drugi opći štrajk u Grčkoj koja od 2010. živi u ritmu opetovanih štrajkova protiv politike štednje. Zemlja se ove godine počela vraćati u pozitivan ritam rasta koji bi se trebao ubrzati 2015., nakon šest godina recesije tijekom koje je izgubila četvrtinu bogatstva. Jedno od četiri radna mjesta ukinuto je tijekom krize, po Međunarodnoj organizaciji rada koja je upozorila ovog tjedna na opasnost od "produljene društvene krize". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter