Opći štrajk uoči izbora u Bangladešu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opći štrajk na poziv oporbe počeo je u subotu u Bangladešu, uoči parlamentarnih izbora na kojima bi trebala pobijediti dosadašnja premijerka Sheikh Hasina Wajed.

Nacionalna stranka Bangladeša (BNP) pozvala je na opći štrajk u posljednjem pokušaju sprečavanja odražavanja izbora u nedjelju, ocijenjenih "skandaloznom farsom". Štrajkovi već tjednima redovito paraliziraju škole i druge javne službe u zemlji, na poziv oporbe. Čelnica BNP-a Khaleda Zia pozvala je u petak birače da "potpuno bojkotiraju" glasovanje i osudila činjenicu da je de facto smještena u kućni pritvor od kraja prosinca.

Deseci policajaca interventnih snaga nalazilo se u subotu blizu njezina doma kojemu pristup priječi barikada. Oporba traži ostavku vlade i uvođenje neutralne i privremene vlade prije organiziranja izbora, kao što je bio slučaj u prošlosti, ali premijerka odbija. Ona je u četvrtak na televiziji ponovila odlučnost da privede izborni postupak kraju i optužila šeficu oporbe Khaledu Ziu da je "od zemlje napravila taoca" organizirajući štrajkove i blokade prije glasovanja. Njezina pobjeda nije dovedena u pitanje jer su kandidati njezine stranke Awami League ili njezini saveznici bez konkurencije u 153 od 300 okruga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter