Opci štrajk u Španjolskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opci štrajk od 24 sata protiv reformi radnog zakonodavstva i politike štednje desne vlade poceo je u cetvrtak ujutro u Španjolskoj gdje su se štrajkaši okupljali pred tvrtkama, a javni prijevoz bio je usporen.

S crvenim zastavama i transparentima s rijecima "Ne reformi rada" ili "Opci štrajk", skupine sindikalista zauzele su ulice, dok su se ostali smjestili ispred ulaza u tvrtke, madridske tržnice na veliko ili glavnih postaja javnog prijevoza.

Dok su sindikati vec objavili ogroman uspjeh, ministarstvo unutarnjih poslova istice da su privedene 33 osobe, a pet policajaca lakše je ozlijedeno u manjim incidentima.

Radi se o šestom opcem štrajku od ponovne uspostave sindikalnih sloboda 1977. Organizirale su ga dvije velike sindikalne središnjice Comisiones obreras (CCOO) i UGT. Prethodni jednodnevni opci štrajk organiziran je 29. rujna 2010. pod socijalistickom vladom.

Sindikati prosvjeduju protiv reforme rada koju je vlada najavila 11. veljace i koja je vec stupila na snagu, a namijenjena je borbi s rekordnom nezaposlenošcu - 22,85 posto aktivnog stanovništva.


Podijeli: Facebook Twiter