Opći štrajk u Belgiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opći štrajk u ponedjeljak u Belgiji, koji su organizirali sindikati prosvjedujući protiv mjera štednje nove vlade, potpuno je obustavio promet i većinu aktivnosti u zemlji.

U belgijskim gradovima nisu organizirani prosvjedni marševi, ali skupine ljudi onemogućavaju ulazak u tvornice, industrijska i trgovačka središta. Nijedan zrakoplov nije poletio iz bruxelleske zračne luke kao ni iz Charleroi, sedamdesetak kilometara južnije. Ne voze vlakovi, autobusi niti podzemna željeznica. Škole, dječji vrtići, državna administracija također su u štrajku, a u bolnicama samo odrađuju hitne slučajeve. Zatvoren je i dobar dio trgovačkih centara. Sindikati su unatrag nekoliko tjedana najavili velike akcije kada je nova vlada Charlesa Michela najavila mjere štednje kojima u sljedećih pet godina namjerava uštedjeti 11 milijardi eura.

Između ostaloga, vlada je predložila da se sljedeće godine ne povećavaju plaće u visini stope inflacije, što je već godinama praksa u Belgiji, te pomicanje dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina od 2030. godine. Europska komisija je prošli mjesec dala Belgiji, Francuskoj i Italiji dodatni rok do ožujka da poprave svoju fiskalnu situaciju. Za razliku od Francuske i Italije, belgijski proračunski deficit je unutar dopuštenih tri posto BDP-a, ali je problem visoki javni dug, koji bi, prema projekcijama, 2017. trebao dosegnuti skoro 108 posto BDP-a sa 104,5 posto koliko je iznosio prošle godine. Komisija je ocijenila da bi Belgija mogla povećati svoju konkurentnost ako ukine automatsku indeksaciju plaća te da bi trebala u potpunosti restrukturirati cijeli sustav plaća. Proteklih tjedana sindikati su u Belgiji organizirali štrajkove naizmjenično po pokrajinama, a današnji opći štrajk je kulminacija sindikalne akcije. Prije nešto više od mjesec dana u Bruxellesu je prosvjedovalo više od 120.000 ljudi, a prosvjed je na kraju završio nasiljem zbog sukoba dijela prosvjednika s policijom. Šef glavne flamanske stranke u vladinoj koaliciji Bart De Wever optužio je sindikate da su organizirali politički štrajk na poticaj oporbene frankofone Socijalističke stranke. Sindikati opovrgavaju da je riječ o političkim motivima te ističu da nemaju nikakvu namjeru srušiti vladu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter