Opatijski vatrogasci okitili drvce u moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak znatiželjnih prolaznika, zabundanih u jakne, kape i šalove, okupilo se sinoc u Opatiji uz ogradu obalne šetnice ispod hotela Milenij i s cudenjem promatralo nekolicinu ronioca koji su umjesto puški za podvodni ribolov u rukama držali - božicno drvce.

Bila je to akcija opatijskih vatrogasaca koji su drugu godinu zaredom umjesto u nekom kutku tople dnevne sobe, bor okitili u moru.

- Prošle smo godine dobili ideju da napravimo novu opatijsku atrakciju - kicenje bora pod morem, ali s obzirom na to da nas je lani iznenadilo nevrijeme i snijeg zbog kojeg se božicno drvce slabo vidjelo, ove godine odlucili smo ga osvijetliti ekološkom rasvjetom - kemijskim lampicama koje svijetle bez potrošnje elektricne energije, te ostaviti dijelom iznad vode kako bi bio vidljiv i prolaznicima s obale, a ne samo nama roniocima, kazao je zapovjednik DVD-a Opatija Rene-Raymond Gulin, koji je koordinirao ovu podvodnu akciju ronilaca Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Javne vatrogasne postrojbe Opatija.

Bor ce, prema užancama, ostati okicen sve do blagadana Sveta tri kralja, odnosno 6. sijecnja, a želja je zacetnika akcije da se ona pretvori i u opatijsku tradiciju, u kojoj ce se svake godine bor kititi na drugom mjestu.

- Dobre reakcije ljudi od lani, koji su nas pitali hocemo li bor kititi i ove godine, potaknula nas je da nastavimo, a svake naredne godine kitit cemo ga u nekom drugom opatijskom porticu. Morda ga drugo leto nadete u Iki ili Icicima, ili na nekoj sasvim trecoj lokaciji, kazao je Gulin.

Opatijski pumpjeri, inace, poznati su po cestim akcijama cišcenja opatijskog podmorja, a i ova inicijativa može se promatrati u svjetlu - uljepšavanja morskog dna uz obalnu šetnicu, ali i kao jedan od niza poklona koji je lungomare dobio za svoj stoti rodendan, koji je obilježavan tijekom citave 2011. godine. (Davor ŽIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter