Opasnost od poplava - vodostaji rijeka u porastu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi vodostaji u Hrvatskoj su tijekom dana u porastu, a na snazi su redovite mjere obrane od poplava na rijeci Kupi, kod Karlovca i nizvodno i na rijeci Savi, nizvodno od Zagreba do Jasenovca, ističe u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

U Varaždinskoj županiji uspostavljeno je redovito stanje obrane od poplave na rijeci Bednji i na rijeci Plitvici. Obje rijeke izlile su se iz svojih korita te su počele plaviti na području Varaždina (naselje Jalkovec), općine Gornji Kneginec, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa, općina Veliki Bukovec i Donji Martijanec.

U tim su gradovima i općinama aktivirani stožeri zaštite i spašavanja koji koordiniraju aktivnostima na ugroženim područjima.

Dožupan Milan Pavleković, načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja, sazvao je sjednicu stožera. Zbog više odrona zemlje kod naselja Turčin zatvorena je za promet pruga Novi Marof - Varaždin. Putnici će se prevoziti autobusima.

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma.

Vatrogasci su tijekom dana imali 40-ak intervencija ispumpavanja voda. Posebno je kritično na području Velike Gorice i Ivanić Grada.

Na području Velike Gorice zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje.

Vodeni val u Koprivnici je prošao, a vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici su utrošene četiri tisuće vreća za nasipe. Zabilježena je velika materijalna šteta na željezničkoj infrastrukturi jer je voda odnijela nasip ispod pruge te su se nagnuli stupovi kontaktne mreže.

Pruga Križevci - Koprivnica bit će zatvorena do daljnjega (najmanje tri dana). Vodeni val prolazi kroz općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve, tako da se akcija nastavlja i dalje.

U Karlovačkoj županiji zbog izlijevanja rijeke Kupe za promet su zatvorene sljedeće prometnice: gradska prometnica Obala Ivana Trnskog, DC 36 Karlovac - Šišljavić u mjestu Koritanja i lokala cesta u mjestu Donje Mekušje. Na snazi su redovite mjere obrane od poplava.

Vodostaj Kupe u Karlovcu je u 15 sati iznosio plus 720 cm. Porast vodostaja je uzvodno od Karlovca u Brodarcima i Kamanju, a na drugim mjernim mjestima uzvodno vodostaj je u padu.

Zbog izlijevanja rijeke Dobre za promet je zatvorena lokalna cesta za Gornje Priselce. Vodostaj Dobre u Lešću je u stagnaciji i iznosi plus 231 cm.

Županijski centar 112 Sisak primio je danas mnogo poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko-moslavačke županije. Zabilježeno je 30-ak vatrogasnih intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanju vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte te više od 40 intervencije Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeke Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska te Žabna, Odre, Galdova, Lekenika, Osekova, Potoka, Kutine, Gline, Petrinje i dr.

U sanaciji terena sudjeluju JVP-i Sisak, Kutina, Petrinja te lokalni DVD-i .

Zatvorene su ceste: ŽC Žažina - Mala Gorica zbog izlijevanja rijeke Kupe te ŽC Madžari zbog oborinskih voda

Predstavnik Hrvatskih voda i Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska su na terenu zbog porasta voda i koordinacije na terenu, navodi DUZS. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter