Opasno miješanje energetskih pica i alkohola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Energetsko pice je stimulans, a alkohol djeluje umirujuce i uspavljujuce za vecinu ljudi. Stimulirajuci ucinak može prekriti ucinak alkohola tako da covjek koji miješa alkohol i energetsko pice ne može na vrijeme uociti koliko je alkohola popio. Umor koji bi se javio nakon povecane kolicine popijenog alkohola bio bi znak da je granica tolerancije organizma prijedena i da bi s konzumiranjem trebalo prestati. Dakle, stimulirajuci ucinak energetskog pica ne daje pravi uvid u stanje organizma iako je kolicina alkohola u krvi jednaka onoj koja bi bila bez konzumiranja energetskog napitka.

Kad stimulirajuci ucinak nestane, djelovanje alkohola naglo dolazi do izražaja sa svim negativnim posljedicama kao što je vrtoglavica, povracanje, pospanost što može dovesti do problema s respiratornim sustavom i sl. Alkoholna i energetska pica uzrokuju dehidraciju (jer je kofein diuretik kao i alkohol), a ona može sprijeciti organizam da metabolizira alkohol te povecati njegov toksicni ucinak, produžiti ga i na sljedeci dan nakon konzumacije.

Osim što šteti organizmu, smanjuje i radnu sposobnost, ometa normalan obiteljski život, a ako je slucajno korisnik vozac u prometu, mogucnost nesrece je vrlo izvjesna.


Podijeli: Facebook Twiter