Opasni zavoj dobio novi asfalt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo da vam javim da konacno postavljaju novi asfaltni sloj kod Bibici gdje sam doživjela prometnu nesrecu. Drago mi je da je moja prica na neki nacin urodila plodom. Nadam se da sada na tom kriticnom mjestu više nece biti nesreca, rekla nam je u telefonskom razgovoru izrazito zadovoljna Jadranka Perkovic, vozacica koja je kod Bibica doživjela prometnu nesrecu krajem prošle godine.

Gospoda Perkovic nam se obratila tvrdeci da je svojim Citröenom C3 izletjela izvan kolnika iskljucivo zbog lošeg stanja asfalta, a ne, kako je u svom izvješcu navela policija, neprilagodene brzine. Ona se kretala iz smjera Svetvincenta prema Bibicima kada je u zavoju izgubila nadzor nad vozilom. Buduci da se po pitanju prekršaja koji je pocinila još uvijek vodi postupak, necemo ga komentirati.

Županijska cesta 5190, odnosno dionica od naselja Bibici do Svetvincenta bila je u vrlo lošem stanju, a treba napomenuti da se u posljednjih nekoliko godina na tom potezu dogodilo više prometnih nesreca, u kojima je, nažalost, bilo i smrtnih posljedica. Sada je u tom zavoju postavljen novi asfaltni sloj.

Iz pazinske Županijske uprave za ceste još su nam pocetkom godine najavili sanaciju opasnog kolnika u okviru redovnog održavanja cesta, koji je ovih dana konacno i saniran.

- Rijec je o otprilike 300 metara mikroasfalta. To je takozvani eruptivni zaštitni sloj i polaže se posebnom tehnologijom. Obicni vapnenac koji se nalazi u prijašnjem asfaltu se vremenom troši i tada se smanjuje trenje izmedu podloge i kotaca na vozilima. Ovo je svakako tvrda podloga i sporije se haba te gume na njega bolje prianjaju. Prema našoj i procjeni policije, taj stari sloj izgladenog asfalta trebao se zamijeniti, rekla nam je Biserka Gripšaric iz ŽUC-a.

Na naš upit jesu li zavoj i nizbrdica kod Bibica opasno mjesto, Griparic je to opovrgla, navodeci da ŽUC trenutno radi na sanaciji nekoliko kriticnih prometnih tocaka u Istri.

Podsjetimo, PU istarska nam je još u studenom prošle godine potvrdila da je Postaja prometne policije Pula uputila dopis-inicijativnu mjeru ŽUC-u "za sanaciju kolnika na navedenom mjestu (kod Bibici, op.a.) da bi cesta zadovoljavala sigurnosnim zahtjevima". (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter