Opasni virusi na istarskim ilegalnim odlagalištima

Ilegalno odlagalište otpada kod Umaga (T. KOCIJANČIĆ)
Ilegalno odlagalište otpada kod Umaga (T. KOCIJANČIĆ)

Predstavnici Instituta za biološku raznolikost Znanstveno istraživačkog centra Universe na Primorskem iz Kopra i slovenski partneri projekta DIVA, Elena Varljen Bužan, Toni Koren i Sara Zupan prvi su put jučer u Puli javno predstavili rezultate istraživanja provedenih na odlagalištima u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre.

Uzorci su prikupljani na različitim lokacijama, kako na divljim odlagalištima tako i na onečišćenim dijelovima prirode na području hrvatskog dijela Istre, od Umaga do Brijuna, te na četiri lokacije na slovenskom dijelu Istre.

Istraživanja su provedena na malim sisavcima, većinom glodavcima, zatim na komarcima, biljkama i pješčanim muhama, a pratio se stupanj zaraze glodavaca na unutarnje i vanjske parazite s naglaskom na endoparazite koji su opasni za zdravlje ljudi, kao što je primjerice parazit koji uzrokuje opasnu bolest zvanu lišmanija.

Također se istražilo i eventualnu pojavu opasnih virusa i bakterija, s naglaskom na virus limfocitnog horiomeningitisa. Ljudi se ovim virusom najčešće zaraze preko izlučevina glodavaca ili izravno putem ugriza miševa te uzrokuje širok spektar bolesti, od asimptomatske infekcije do teške bolesti kože.

Ovaj je virus izrazito opasan za trudnice jer može oštetiti fetus ili izazvati abnormalan razvoj, a sve to pronađeno je na istraženim lokacijama divljih odlagališta otpada.

Inače, projekt "DIVA – Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti" provodi se u sklopu IPA programa u suradnji Općine Kopar, te Gradova Umaga, Pule i Buzeta. Uz pomoć Internet stranice projekta i WebGIS aplikacije, na karti Istre precizno je označeno 266 lokacija ilegalnih odlagališta u Istarskoj županiji, a stiglo je još 113 prijava građana koje se još provjeravaju. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter