Opasni val vrucine zahvatio SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opasni toplinski val kojeg okrivljuju za 13 smrtnih slucajeva proširio se u srijedu sa Srednjeg zapada na istok Sjedinjenih Država, zahvativši gotovo polovicu americkog stanovništva, izvijestio je CNN.

Oko 141 milijun ljudi na prostoru od 2,5 milijuna cetvornih kilometara su pod upozorenjima i savjetima zbog toplinskog udara, objavio je Justin Kenney, glasnogovornik Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), na Twitteru.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) je objavila: "Temperature oko 35 stupnjeva Celzija danas se mogu ocekivati u cijeloj regiji srednjeg Atlantika. Visoke temperature od oko 38 stupnjeva Celzija ocekuju se u cetvrtak u vecem dijelu srednjeg Atlantika i dijelovima Jugoistoka. Te visoke temperature ostat ce na cijelom istoku SAD-a do subote".

Iako nije poznato koliko je do sada bilo smrtnih slucajeva izazvanih vrucinom, NWS je objavio da se 13 smrtnih slucajeva "potencijalno odnosi na toplinski val na Srednjem zapadu".

Sjeverni dijelovi regije Srednjeg zapada koji su uzavreli proteklih dana, mogu ocekivati olakšanje s hladnom frontom koja dolazi preko Montane, objavila je meteorološka služba. Na istoku zemlje tek se ocekuju najviše temperature.

Meteorološka služba je u srijedu ujutro imala na snazi upozorenja ili savjete za opasnost od vrucine u više od 30 saveznih država, odnosno po navodima službe za "velike dijelove središnjeg SAD-a, dolinu rijeke Ohio, kao i dijelove srednjeg Atlantika i sjeveroistocnih država".

Meteorološka služba redovito izdaje i indeks topline, jer su zbog velike vlage uz istocnu obalu SAD-a visoke temperature teže podnošljive. "Temperatura ce se osjecati kao 38 do 43 stupnja ili više tijekom poslijepodnevnih sati", upozorio je NWS.

Val vrucine je proteklih dana indeks topline doveo do vrijednosti od 55 stupnjeva Celzija, dodao je NWS. Indeksi topline u utorak su iznosili 54 stupnja Celzija u Newtonu, u državi Iowa; 49 stupnjeva u Taylorvilleu, u Illinoisu; 50 u Gwinneru, u Sjevernoj Dakoti i 51 u Hutchinsonu, u Minnesoti.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je gradane u regijama izloženim ekstremnim vrucinama da piju više vode nego obicno, ne cekajuci da ožedne, te da izbjegavaju alkohol i jako zašecerene napitke. CDC je takoder preporucio tuširanje i kupanje u hladnoj vodi, te izbjegavanje izravna sunceva svjetla.


Podijeli: Facebook Twiter