Opasni umjetni kuk imaju 324 Hrvata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 300 pacijenata u Hrvatskoj ima ugraden umjetni kuk ASR proizvodaca DePuy Johnson&Johnson, a nekoliko njih dosad se zbog problema s implantatom javilo u bolnicu i podvrgnuto je operaciji.

Ovi su metalni implantati u Hrvatskoj zabranjeni još od 2010. godine, nakon što su istraživanja pokazala da su napravljeni od metala koji pri trenju metalne cestice otpuštaju u krv i uzrokuju upalu. Kod dijela pacijenata razvili su se tzv. pseudotumori, odnosno lažni karcinomi, a utvrdeno je da metalne strugotine mogu završiti i u živcanom sustavu, srcu i plucima i tako polako trovati tijelo.

Ovih su dana britanski mediji upozorili na cinjenicu da opasne kukove ima više od 30.000 Britanaca, kojima su metalni implantati ugradivani kao novi proizvod koji osigurava bolju pokretljivost zgloba od stare generacije umjetnih kukova.

Provjeriti krvnu sliku

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) lani je upozorila klinike u Hrvatskoj da se sporni kukovi više ne smiju ugradivati, i dala uputu da se pacijente kojima je takav implantat ugraden pozovu na pregled i na novu operaciju ako se pokaže potrebnim.

Jesu li svi pacijenti obaviješteni o tome kakvu protezu nose u svom tijelu, nije poznato, no svima koji imaju bolove ili primijete da im ugradeni kuk ne funkcionira kako treba, preporucuje se provjeriti krvnu sliku, kako bi se ustanovilo imaju li povišene razine metala u krvi. Tvrtka Johnson&Johnson prijavila je Agenciji da je navedeni medicinski proizvod u Hrvatskoj ugraden u 324 pacijenta.

U vodecim državnim ortopedskim klinikama u Hrvatskoj, na Šalati i u Lovranu, tvrde da ove implantate nikada nisu ugradivali. U privatnim ortopedskim klinikama, medutim, ovakve garancije nema.

- Nikada nismo ugradivali ove implantate jer vec sedam godina znamo da su te proteze nedovoljno ispitane. Rijec je o relativno novom modelu, koji je nesiguran sve dok se ne dokaže u klinickoj praksi, istice Branko Šestan, ravnatelj Klinike za ortopediju Lovran u kojoj se godišnje ugradi 1.200 endoproteza kuka.

Hrvatsko je ortopedsko društvo, kaže, još 2007. godine zauzelo stav da se metalni implantati ASR DePuy ne ugraduju pacijentima u Hrvatskoj, i to zato što oslobada sedam puta vece vrijednosti kobalta i kroma od normalnih vrijednosti.

Nedovoljno ispitano

- Kako implantat ostaje u tijelu pacijenta niz godina, što ce za to vrijeme biti s pacijentom za nas je veliki upitnik. Kao javna zdravstvena ustanova koja ne živi od profita, ne možemo si dozvoliti da ugradujemo neispravne proteze i tako ugrozimo zdravlje gradana - istice ravnatelj lovranske klinike.

Istraživanja koja su ukazala na nedovoljnu sigurnost i ispitanost nove generacije proteza, te na mogucnost da kod pacijenta zbog povišene razine metala u krvi utjecu na pojavu leukemije, provedena su prije više godina pa su se svi ortopedi koji ugraduju endoproteze kuka mogli o tome informirati, zakljucuje Šestan. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

Najugroženije mlade žene nižeg rasta i sitne grade
Novo je britansko istraživanje pokazalo da opasni metalni implantat jednako ugrožava zdravlje svih dobnih skupina, no posebno oprezne moraju biti mlade žene nižeg rasta i sitne grade. Pacijenti s metalnim implantantima u kukovima morali bi obaviti posebna skeniranja i testiranje krvi ukoliko lijecnici otkriju simptome koji upucuju na curenje metala.


Podijeli: Facebook Twiter